Ενεργειακή «γέφυρα» η Ελλάδα – Η σημασία του αγωγού TAP

ΦΩΤΟ:REUTERS/ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ:REUTERS/ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενεργειακή γέφυρα με την Ευρώπη και κομβικό έργο για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον αγωγό ΤΑΡ, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου εγκαινιάστηκαν χθες σε ειδική τελετή στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η έναρξη των εργασιών γίνεται τη στιγμή που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και ανοίγουν οι προοπτικές για ταχεία ανάπτυξη και επενδύσεις Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Γκιόργκι Κβιρασβίλι όπως αναπληρωτές πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία, την Τουρκία και την Ιταλία, δηλαδή από όλες τις χώρες από όπου θα διέρχεται το σύστημα των αγωγών που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

«Η επιτυχημένη αποτύπωση της πρώτης αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία? Χωρίς να μετακινηθούμε από την συμφωνία του Αυγούστου, στο β’ εξάμηνο του έτους θα περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η επικείμενη διευθέτηση του χρέους θα απελευθερώσει πόρους για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος από την καταβολή της δόσης του δανείου θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή μεγάλου μέρους των οφειλών του Δημοσίου και εκτίμησε ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ψηφιστεί τον Ιούνιο και ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάκαμψης για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Ακόμα μίλησε για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και για ταχύτερη έξοδο στις αγορές, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά το πότε. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι το έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες που έχουν αναλάβει τις εργολαβίες για την κατασκευή και υποστήριξη του αγωγού. Ήδη συμβολαιοποιήθηκαν 250 χιλιάδες τόνοι αγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν 8000 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τις εργολαβίες περιλαμβάνονται γνωστοί όμιλοι. Για παράδειγμα, η ΑΚΤΩΡ, σε κοινοπραξία με τη γαλλική SPIECAPAG, θα υλοποιήσει την κατασκευή του πρώτου τμήματος του έργου ΤΑΡ, το οποίο αφορά στην κατασκευή αγωγού διαμέτρου 48 ιντσών, μήκους 180 χιλιομέτρων, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Καβάλα, καθώς και τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία του. Επίσης, η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας σωλήνων, η J&P AΒΑΞ σε κοινοπραξία με την ιταλική Bonatti, έχει αναλάβει την κατασκευή των δύο εκ των τριών χερσαίων τμημάτων της βορείου Ελλάδος, ενώ και η ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ανέλαβε από κοινού με την ιταλική Rensco την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου στην Ελλάδα και στην Αλβανία.

Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν. «Δεδομένη είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο έργο το οποίο προορίζεται για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση της τροφοδοσίας αερίου της Ευρώπης» είπε, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο εξαιρετικό. «Συγχαρητήρια. Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας και θα συνδράμουν» κατέληξε, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Ουάσιγκτον υποστήριξε το έργο αυτό, το οποίο δημιουργεί νέες ελπίδες σταθερότητας σε όλες τις χώρες της περιοχής. Ο κ. Χόχσταϊν εξέφρασε επίσης την στήριξή του στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB λέγοντας ότι η υλοποίησή του θα κάνει την μεγάλη διαφορά. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Μάρο Σέρκοβιτς τόνισε τη σημασία του «νότιου διαδρόμου» για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη και μίλησε για κοινό σχεδιασμό όλων των χωρών και για κοινά συμφέροντα. Υπογράμμισε ότι η έλευση του αζέρικου αερίου θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά, θα δώσει την δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές και θα διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Στην τελετή ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, αναφέρθηκε στην πιθανή επέκταση του αγωγού στο Τουρκμενιστάν και δήλωσε ότι συνολικά το έργο σε όλες τις χώρες από όπου θα περάσει ο αγωγός θα δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το Αζερμπαϊτζάν εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γιακούμπ Εγιούμποβ, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ως μια γέφυρα που ενώνει την Κασπία με την Αδριατική. Είπε ότι το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ διαθέτει πάνω από 1,2 τρισ. κυβικά μέτρα διαπιστωμένου αερίου και τόνισε ότι η νέα γραμμή μεταφοράς δεν ανταγωνίζεται τους υφιστάμενους παρόχους. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είπε ότι τα έργα ΤΑΡ και TANAP (ο αγωγός επί τουρκικού εδάφους που μεταφέρει το αζέρικο αέριο) θα φέρουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

ΗΠΑ: Εξαιρετικό έργο

• Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν. «Δεδομένη είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο έργο το οποίο προορίζεται για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση της τροφοδοσίας αερίου της Ευρώπης» είπε, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο εξαιρετικό.

Πηγή: Ημερησία