Ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και αύξηση χρηματοδότησης για την ασφάλεια στα αεροδρόμια

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Η Βρετανία θα ενισχύσει το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών της κατά 15% και θα υπερδιπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ασφάλειας στην αεροπλοΐα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ισλαμιστών, ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε γραπτή δήλωσή τοτ από την Τουρκία, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Κάμερον δήλωσε ότι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πενταετούς αναθεώρησης άμυνας και ασφάλειας που θα δημοσιοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα ενισχύσει με 1.900 αξιωματικούς τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αλλάξει τη διαδικασία ασφάλειας στις επιβατικές πτήσεις.

Ο τωρινός προϋπολογισμός για ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι περίπου 12,7 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατ. λίρες) το χρόνο, ποσό που ο Κάμερον σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει σε εξειδικευμένο προσωπικό να παράσχει βοήθεια σε διεθνή αεροδρόμια – ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου ταξιδεύουν πολλοί Βρετανοί τουρίστες – σε προσωπικό, υλικό και εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει έρευνα σε τεχνολογίες ανίχνευσης κινδύνων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters