Εννέα συλλήψεις στις Βρυξέλλες

police-bretania

Συνολικά εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις στο Παρίσι και το περιβάλλον του Μπιλάλ Χαντφί, ενός εκ των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα, γνωστοποίησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Επτά από τους συλληφθέντες προσήχθησαν, καθώς φέρονται να εμπλέκονται στον φάκελο που σχετίζεται με τον Μπιλάλ Χαντφί κατά τη διάρκεια έξι επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, κυρίως στην κοινότητα Μόλενμπεκ.

Οι αρχές συνέλαβαν άλλους δύο ανθρώπους σε ευρύτερο πλαίσιο ερευνών σχετικά με τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, διευκρίνισε η εισαγγελία.

O φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, τον θάνατο του οποίου ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές και άλλοι δύο τζιχαντιστές που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις, οι αδελφοί Μπραχίμ και Σαλά Αμπντεσλάμ, έχουν καταγωγή από το Μόλενμπεκ.

Ο Μπιλάλ Χαφντί, ηλικίας 20 ετών, γαλλικής υπηκοότητας, κάτοικος ωστόσο Βελγίου, ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από το στάδιο Σταντ Ντε Φρανς, κοντά στο Παρίσι.

Οι βελγικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για εκείνον από τις αρχές του 2015, αφού έφυγε για τη Συρία.

Εκτός του Μόλενμπεκ, έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Ούκλε, στο κέντρο των Βρυξελλών και στο Ζετ, κοινότητες της βελγικής πρωτεύουσας «στο άμεσο περιβάλλον του Χαφντί, της οικογένειάς του, των φίλων του», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας.

Άλλη μια επιχείρηση διεξήχθη στο Λέκεν, προάστιο των Βρυξελλών, «στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι» και ένα άτομο προσήχθη προκειμένου να υποβληθεί σε ανάκριση.

Αργότερα εντός της ημέρας δύο επιπλέον επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ζετ και στο Μόλενμπεκ Σεν Ζαν κατά τη διάρκεια των οποίων προσήχθη ακόμη ένας άνθρωπος.