Εννιά επίμονοι λεκέδες και πώς να τους εξοντώσετε

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι λεκέδες στα ρούχα, τα έπιπλα και τα χαλιά μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν. Προτού όμως πετάξετε την αγαπημένη σας μπλούζα εξαιτίας του λεκέ από κρασί ή το τζιν του παιδιού σας λόγω του λεκέ από λάσπες και γρασίδι, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τα παρακάτω τρικς.

Πριν ξεκινήσουμε να ξέρετε ότι:

  • Το πιο σημαντικό για την ομαλή απομάκρυνση των λεκέδων είναι τους επεξεργαστείτε όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο πιο γρήγορα θα προσπαθήσετε να αφαιρέσετε έναν λεκέ από μια μπλούζα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να το κάνετε με επιτυχία.
  • Πριν ξεκινήσετε, κάνετε μια δοκιμή σε μια μικρή περιοχή του υφάσματος για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν βλάπτει το ρούχο σας.

Γρασίδι
Ο πιο εύκολος τρόπος για να απομακρύνετε τον λεκέ γρασιδιού από το ρούχο είναι να πάρετε μισό λεμόνι και να τρίψετε μαλακά το σημείο. Ξεπλένετε με κρύο νερό και αν ο λεκές επιμένει, επαναλαμβάνετε την διαδικασία. Μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη.

Κόκκινο κρασί
Καλύψτε τον λεκέ με μια χούφτα αλάτι. Το αλάτι θα αρχίσει να απορροφά το χρώμα και γρήγορα θα μετατραπεί σε ροζ.

Βουτήξτε το ρούχο σε κρύο νερό με απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι και αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα πλύνετε κανονικά το ρούχο.

Σοκολάτα
Αφήστε τη σοκολάτα να σκληρύνει εντελώς και στη συνέχεια αφαιρέστε την όσο πιο απαλά μπορείτε.

Αν ο λεκές είναι από σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιήστε λίγες σταγόνες από σόδα μαγειρικής και τρίψτε ελαφρώς. Αν πάλι ο λεκές είναι από μαύρη σοκολάτα, χρησιμοποιήστε δυο κουταλιές της σούπας ξίδι λευκό.

Για να πλύνετε το μπλουζάκι χρησιμοποιήστε ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό και δυο φλιτζάνια νερό. Αφήστε το να μουλιάσει για 20 λεπτά και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Τσίχλες, κόλλες και άλλες κολλώδεις ουσίες
Για να φύγει η τσίχλα είναι απαραίτητο να παγώσει πρώτα το ένδυμα, οπότε τοποθετήστε το στην κατάψυξη. Όταν η τσίχλα θα σκληρύνει θα μπορέσετε να την αφαιρέσετε με μεγάλη ευκολία.

Για λεκέ από κόλλα ή άλλες κολλώδεις ουσίες χρησιμοποιήστε ασετόν και μια βούρτσα. Μόλις στεγνώσει η κόλλα από το ρούχο, βάλτε ασετόν στο σημείο εκείνο και τρίψτε το πολύ καλά. επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να φύγει ο λεκές. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το ρούχο να είναι δεκτικό στο ασετόν για να μην ξεβάψει.

Κραγιόν
Για να φύγει ο λεκές από κόκκινο κραγιόν δοκιμάστε να ποτίσετε το ποτίσετε το συγκεκριμένο σημείο με αρκετή ποσότητα οινοπνεύματος. Τρίψτε πολύ καλά το λεκέ με ένα πανάκι και έπειτα ξεπλύνετε κανονικά. Αν δείτε ότι ο λεκές επιμένει μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες αμμωνία.

Χυμός φρούτων
Βάλτε το ρούχο σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Χρησιμοποιήστε λίγο απορρυπαντικό και προσθέστε ζεστό νερό. Στη συνέχεια εφαρμόστε πάνω στον λεκέ – που θα έχει ήδη ξεθωριάσει – λίγο λευκό ξύδι με νερό και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Καφές
Ο καφές σε γενικές γραμμές δεν είναι δύσκολος λεκές απλά θέλει άμεση δράση. Πλύνετε το ρούχο σας αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό και θα δείτε ότι θα φύγει αμέσως. Σε περίπτωση που το ρούχο είναι πολύχρωμο, αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό και αμμωνία και στη συνέχεια ξεπλύνετε κανονικά.

Αίμα
Αν ο λεκές είναι φρέσκος αντιμετωπίστε τον αμέσως με νερό. Αν είναι παλιός μουλιάστε το ρούχο σε μια λεκάνη με κρύο αλατισμένο νερό (2 κουταλιές σούπας αλάτι ανά λίτρο νερού) για 2-3 ώρες και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο.

Λάσπη
Μπορεί να σας κάνει εντύπωση αλλά ο συγκεκριμένος λεκές για να φύγει πιο εύκολα πρέπει πρώτα να στεγνώσει. Στη συνέχεια τρίψτε τον λεκέ με σόδα και νερό και πλύνετε το ρούχο σε υψηλή θερμοκρασία.