Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν πολλές πεδινές και ορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης των τελευταίων 24ωρων, των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αλλά και της χιονόπτωσης κυρίως σε ορεινές περιοχές.

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Ξάνθης το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους οικισμούς του Δήμου Τοπείρου που λόγω της έντονη βροχόπτωσης πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις, αποθήκες και σπίτια.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ τόνισε ότι τα προβλήματα σταδιακά αποκαθιστώνται καθώς έγινε διάνοιξη καναλιών και εκτονώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, στους ορεινούς οικισμούς λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας έπεσαν δέντρα και υπήρξε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση των οικισμών. Ήδη γίνεται προσπάθεια για τη διάνοιξη του επαρχιακού οδικού δικτύου ώστε τα συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Βαφεϊκων έως τον Α/Κ Ιάσμου για αποφυγή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος λόγω ισχυρών πλαγιομετωπικών ανέμων.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ξάνθης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στην πεδιάδα των Τεναγών όπως επίσης και στην πεδιάδα του Νέστου στον ομώνυμο Δήμο όπου υπάρχει μεγάλη διοχέτευση υδάτων στα αρδευτικά κανάλια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσου χιλιάδες στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στην πόλη της Καβάλας λόγω της έντονης βροχόπτωσης παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα στα δημοτικά κοιμητήρια που κυριολεκτικά πλημμύρισαν καθιστώντας αδύνατη την μετακίνηση του κόσμου μέσα σε αυτά, ενώ από την πτώση ενός μεγάλου κυπαρισσιού προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε τάφους.

Προβλήματα επίσης υπάρχουν σε ορεινούς οικισμούς της Π.Ε. Καβάλας όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης και χρειάστηκε η συνδρομή μηχανημάτων για τη διάνοιξη του επαρχιακού οδικού δικτύου ώστε η ΔΕΗ ν’ αποκαταστήσει τις βλάβες. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καβάλας. Τέλος, μικρής έκτασης κατολισθήσεις παρατηρηθήκαν σε περιοχές της Θάσου όπως την Καλλιράχη και τις Μαριές.