Εντός της μέρας η πρόταση στους Θεσμούς

Εντός της ημέρας αποστέλλεται η πρόταση της Ελλάδας, βάση της οποίας αποτελεί το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.

 

Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητείται σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

 

Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

 

Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως επικεφαλής του ΔΣ του ESM με επιστολή του προς τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους ενημέρωσε και τυπικά για την λήψη του ελληνικού αιτήματος για βοήθεια και ανέφερε τις επόμενες ενέργειες.

 

Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις σε κάθε δυνατό επίπεδο διεξάγονται έτσι ώστε η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της να «κλείσει» πριν από την οριστική καταληκτική ημερομηνία της Κυριακής.

 

Τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής πλευράς καταρτίζουν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια την πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ ο πρωθυπουργός είχε επαφές χθες επιστρέφοντας από το Στρασβούργο τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τους Στ. Θεοδωράκη, Δ. Κουτσούμα και Φ. Γεννηματά.

 

Στο μεταξύ, για αισιόδοξα μηνύματα που φέρνουν την κυβέρνηση κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους της έκανε λόγο το πρωί στον Αnt1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

 

“Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ήδη από χθες υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο έτσι ώστε να επέλθει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν”, υπογράμμισε.

 

Και συνέχισε: “Στο Eurogroup θα έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια που θα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε συμφωνία. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και από τον κ. Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο”.

 

Σχετικά με τις επερχόμενες διαδικασίες ανέφερε ότι “θα γίνει κάποια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή, οπότε θα είναι και η πρώτη συζήτηση, θα γίνει και το EuroWorking Group, οπότε μέχρι το Σάββατο στην ουσία θα γνωρίζουμε” ενώ αναγνώρισε ότι ενδεχομένως “αν όλα πάνε καλά” δεν γίνει η σύνοδος κορυφής της Κυριακής.

 

“Το ζητούμενο είναι να έχει υπάρξει όλη η απαραίτητη προεργασία και σε συνεννόηση με τα άλλα επιτελεία των άλλων υπουργών Οικονομικών αλλά και με τους αξιωματούχους του Eurogroup έτσι ώστε η πρόταση η οποία θα φθάσει στο Eurogroup να είναι μια πρόταση με όλα αυτά τα εχέγγυα τα οποία θα καταλήγουν σε μια θετική κατάληξη”, τόνισε.

 

Πηγή: Έθνος