Εντυπωσιακή ανέλκυση ναυαγίου στη Μύκονο (Video)

Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου οι λιμενικές αρχές είχαν σημάνει συναγερμό μετά το ναυάγιο του τουρκικού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ «Yusuf Cepnioglou».

 

Οπως είχε γίνει γνωστό τότε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το ηλικίας 19 ετών τουρκικό πλοίο, που μετέφερε 204 κοντέινερ, έχει στις δεξαμενές του περίπου 200 τόνους πετρελαίου, προκαλώντας περιορισμένης έκτασης μέχρι στιγμής ρύπανση.

 

Έπειτα από επιχείρηση που διήρκεσε επτά μήνες, την Τρίτη ολοκληρώθηκε επιτυχία η ανέλκυση του ναυαγίου (το βίντεο από το Mykonos LiveTV).
 

Λίγα 24ωρα μετά την βύθιση, πραγματοποιήθηκαν εργασίες απάντλησης των καυσίμων. Το επόμενο στάδιο και το πλέον δύσκολο περιλάμβανε την ανάσυρση των δεκάδων κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο και το κόψιμο του κουφαριού του από ειδικά συνεργεία προκειμένου να το απομακρύνουν.

 

Το «Yusuf Cepnioglou» είχε 14μελές πλήρωμα, όλοι Τούρκοι ναυτικοί, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος αρνήθηκαν μέχρι τέλους τη διάσωσή τους από ελληνικά μέσα, για να τους παραλάβει τελικά ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Τα μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στη Μύκονο, όπου διενεργείται προανάκριση, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες από τις λιμενικές αρχές πληροφορίες, αυτό που προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνα είναι ότι ο Τούρκος πλοίαρχος φέρεται να είναι υπεύθυνος για την προσάραξη του πλοίου στα βράχια, παραδεχόμενος ότι κοιμήθηκε.