Έως και 2.000 ευρώ μηνιαίο μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους

Τεράστιες αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιας εκπαίδευσης και αντίστοιχων προσόντων, που απασχολούνται σε διαφορετικούς τομείς του Δημοσίου, καταγράφονται στο πλαίσιο της μελέτης για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο εντός των προσεχών εβδομάδων θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με την Καθημερινή.

 

Στόχος του νέου μισθολογίου είναι να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων κατά τρόπο μισθολογικά ουδέτερο και να χρησιμοποιηθεί η προσωπική διαφορά (σ.σ.: δηλαδή η αμοιβή των υπαλλήλων πάνω από τα προβλεπόμενα στο ενιαίο μισθολόγιο) για την αύξηση της αμοιβής, μεταξύ άλλων, όσων υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, δηλαδή, των γενικών διευθυντών, των διευθυντών προϊσταμένων και άλλων ανωτέρων υπαλλήλων του Δημοσίου. 

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα καταβάλλονται ετησίως συνολικά περίπου 203,69 εκατομμύρια ευρώ ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους. Περισσότερα από τα μισά -112,77 εκατομμύρια ευρώ- καταβάλλονται σε υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι βρίσκονται στη λεγόμενη «υψηλή κλίμακα» και έχουν μεικτή προσωπική διαφορά που κυμαίνεται μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ. 

 

Το υπουργείο Οικονομικών αιτιολογεί ότι οι αυξημένες αμοιβές αφορούν υπαλλήλους που εργάζονται σε «ευαίσθητες υπηρεσίες», όπως είναι οι εφορίες, ωστόσο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι εκτός από τους εφοριακούς και λοιπές κατηγορίες εργαζομένων σε «ευαίσθητες υπηρεσίες», υψηλές αποδοχές λαμβάνουν και διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, εντοπίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που πέραν του βασικού τους μισθού λαμβάνουν μηνιαία προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από τον μηνιαίο μεικτό μισθό νεοδιοριζόμενου δασκάλου ή καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1.092 ευρώ). Εξ αυτών μερικοί λαμβάνουν προσωπική διαφορά που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως. 

 

Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις: 

 

  •  Υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 12 έτη προϋπηρεσία, που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας, λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.567 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.602 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.620 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.119 ευρώ.

 

  • Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 25 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.486 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.431 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.428 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.239 ευρώ.

 

  •  Υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 31 έτη προϋπηρεσία που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει κατά μέσο όρο μεικτές μηνιαίες τακτικές αποδοχές 1.317 ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας 1.279 ευρώ, σε περιφέρειες και δήμους 1.376 ευρώ ενώ στο υπουργείο Οικονομικών 2.094 ευρώ.

 

 

Πηγή: Καθημερινή