Επαναφορά καθηγητών, διοικητικών και φυλάκων

Τη σταδιακή επαναφορά όλων των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστήμιων, των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης και των σχολικών φυλάκων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ ανέφερε πως διορίζονται συνολικά 486 αναπληρωτές, 210 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας και 276 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσης.

 

Για τις λεπτομέρειες της επαναφοράς των διαθεσίμων ο κ. Μπαλτάς παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Τόνισε, πάντως, ότι χρειάζονται διαφορετικού τύπου ρυθμίσεις για διαφορετικούς τύπους «διαθέσιμους», καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις.

 

Ειδικά για τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης είπε ότι σε πρώτη φάση θα επανέλθουν σε σχολεία, ΙΕΚ ή υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα επανασυσταθούν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν. Υπενθυμίζεται πως περίπου 1.600 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, 1.400 σχολικοί φύλακες και 976 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον χώρο της εκπαίδευσης.

 

Tα ΑΕΙ

Αναφερόμενος στα οικονομικά των πανεπιστημίων και στις εκκλήσεις των διοικήσεών τους για πρόσθετη χρηματοδότηση, επεσήμανε πως θα είναι πολύ δύσκολο να δοθούν επιπλέον πόροι στα πανεπιστήμια τους επόμενους 4 μήνες.

 

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι πολύ σύντομα θα ρυθμιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τον καθορισμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα τεχνολογικά ιδρύματα αλλά και το θέμα των μετεγγραφών. Υπενθυμίζεται ότι με εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, που έγινε δεκτή από τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο αριθμός των εισακτέων θα καθορίζεται μετά από συνεργασία των ΑΕΙ, της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και του υπουργείου Παιδείας.

 

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική για τη νέα ηγεσία.