Επαναφορά των ορίων για τις απολύσεις

Αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα και την επαναφορά της στα προ Μνημονίου επίπεδα προωθεί το υπουργείο Εργασίας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προωθεί ρύθμιση ώστε να επανέλθει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στα προ Μνημονίου επίπεδα, τα οποία σήμερα είναι – ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας – έως έξι μήνες, σύμφωνα με Τα Νέα.

Ταυτόχρονα προωθούνται αλλαγές προκειμένου να συνδέεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς σήμερα, από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης προωθεί και την αλλαγή του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου από το 5% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει στο 2%.

Επίσης, σχεδιάζεται να επανέλθουν ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). 

Παράλληλα, στις προθέσεις του νέου υπουργού Εργασίας είναι να καταργηθεί ο νόμος για την επιστράτευση των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα εξεταστεί η επαναλειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ), που έχουν κλείσει από το 2012 και οι αρμοδιότητές τους απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΔ.