Επενδυτικά κίνητρα 3,6 δισ. για 15.000 νέες θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης (κέντρο), ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης (δεξιά) και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης (αριστερά) στη συνέντευξη Τύπου, με θέμα τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης (κέντρο), ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης (δεξιά) και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης (αριστερά) στη συνέντευξη Τύπου, με θέμα τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Σε ένα τρίμηνο από την ψήφιση εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με συνολικά κίνητρα, φορολογικά και επιχορηγήσεις, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τους όρους, βάσει των οποίων θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες του παλαιού αναπτυξιακού νόμου και προανήγγειλε την αλλαγή του Χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων από 1/1/2017.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, θα χρειαστεί να εκδοθούν περισσότερες από 30 υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, του οποίου τα κίνητρα αφορούν οικονομικές ενισχύσεις, προερχόμενες από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε φορολογικές απαλλαγές.

Για τα επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο επενδυτικό νόμο και δεν έχουν ολοκληρωθεί κ. Σταθάκης είπε ότι προβλέπονται δύο μεταβατικές διατάξεις: ‘Οσα ως τις 31/12/2016 πετύχουν βαθμό ολοκλήρωσης της επένδυσης 50% θα μπορέσουν να προχωρήσουν, καθώς η προθεσμία ολοκλήρωσης μετατίθεται ως τα μέσα του 2018 το αργότερο. Στον αντίποδα, θα απενταχθούν από τον παλαιό αναπτυξιακό όσα επενδυτικά σχέδια θα έχουν κάτω από 50% βαθμό ολοκλήρωσης, στο τέλος του χρόνου. Οι επενδύσεις που θα παραμείνουν θα χρηματοδοτηθούν με ετήσιες δόσεις σε χρονικό ορίζοντα επτά ετών.

Από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο εκκρεμούν περί τα 6.300 επενδυτικά σχέδια, που αν ολοκληρώνονταν η πολιτεία θα τους όφειλε πάνω από 6,4 δισ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Οι επενδύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 15.200 θέσεις εργασίας σε βάθος επταετίας.

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Σύμφωνα με τον υπουργό ο νέος αναπτυξιακός νόμος απλοποιεί τις διαδικασίες ένταξης και αξιολόγησης. Για να επιταχυνθούν οι χρόνοι, το υπουργείο σχεδιάζει τη σύναψη συμβάσεων με 300 εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα εγγραφούν σε μητρώο αξιολογητών.

Πρόσθεσε ότι από 1/1/2017 θα αλλάξει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, καθώς θα αναμορφωθεί με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2014, οπότε θα απεικονίζει καλύτερα την πραγματικότητα. Ο ισχύων σήμερα Χάρτης στηρίζεται σε στοιχεία του 2011. Περισσότερες λεπτομέρειες για την αναθεώρηση θα δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είναι αρμόδιος για το ΕΣΠΑ δήλωσε ότι ήδη έχει πλήρως ενεργοποιηθεί το 25% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 και ότι ως τον Σεπτέμβριο θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων. Είπε ακόμα ότι έχει δεσμευτεί κονδύλι 273 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων, που εκκρεμούν από το παλαιό ΕΣΠΑ 2007-2013 , καθώς και 354 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις επενδύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Ακόμα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχει δεσμευτεί ποσόν 120 εκατ. ευρώ, για να διατεθεί το 2016 σε επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου, ενώ για το 2017 το αντίστοιχο κονδύλι του ΠΔΕ αναμένεται να φθάσει στο 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Χαρίτσης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα έργα του παλαιού ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά τα σχετικά κονδύλια θα χαθούν.

Τα κυριότερα από τα χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως τα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης είναι:

H ενίσχυση γίνεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές. Υπολογίζεται ότι το 45% του συνόλου των ενισχύσεων θα αφορούν σε φοροαπαλλαγές, πλησιάζοντας τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι το 54%. Στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους οι επιχορηγήσεις έφθαναν στο 95%.

Προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται ως φοροπαλλαγές να είναι ισοδύναμες των επιχορηγήσεων, τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ποσοστού ενίσχυσης ανά περιφέρεια. Για παράδειγμα σε μία περιφέρεια με συντελεστή ενίσχυσης 45%. η φοροαπαλλαγή παίρνει το 100 της συγκεκριμένης ενίσχυσης (45% φοροαπαλλαγή) και η οικονομική επιδότηση το 70% της ενίσχυσης.

  • Τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο, ως 5 εκατ. ευρώ
  • Χρησιμοποιούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα ενεργοποιηθούν όταν αναβαθμιστεί το ΕΤΕΑΝ.
  • Δίνει έμφαση στη δημιουργία συνεργειών και δικτυώσεων στην οικονομία, στην καινοτομία, την πληροφορική και την τεχνολογία, καθώς και τις επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα
  • Προβλέπει σταθερό φορολογικό καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ
  • Υποβοήθηση της ανταγωνιστικότητας στις παραμεθόριες περιοχές

Τέλος, εξηγήσεις δόθηκαν για τους αλλοδαπούς επενδυτές, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής στη χώρα μας, εφόσον η επένδυση ενταχθεί στον αναπτυξιακό και ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

Δύο διατάξεις
Για τα επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί στον προηγούμενο επενδυτικό νόμο και δεν έχουν ολοκληρωθεί ο κ. Σταθάκης είπε ότι προβλέπονται δύο μεταβατικές διατάξεις: ‘Οσα ως τις 31/12/2016 πετύχουν βαθμό ολοκλήρωσης της επένδυσης 50% θα μπορέσουν να προχωρήσουν, καθώς η προθεσμία ολοκλήρωσης μετατίθεται ως τα μέσα του 2018.

Στον αντίποδα, θα απενταχθούν από τον παλαιό αναπτυξιακό όσα επενδυτικά σχέδια θα έχουν κάτω από 50% βαθμό ολοκλήρωσης, στο τέλος του χρόνου. Οι επενδύσεις που θα παραμείνουν, θα χρηματοδοτηθούν με ετήσιες δόσεις σε χρονικό ορίζοντα επτά ετών.

Ενισχύσεις
Από 1/1/2017 θα αλλάξει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, καθώς θα αναμορφωθεί με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2014, οπότε θα απεικονίζει καλύτερα την πραγματικότητα. Ο ισχύων σήμερα Χάρτης στηρίζεται σε στοιχεία του 2011. Περισσότερες λεπτομέρειες για την αναθεώρηση θα δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Ημερησία