Επένδυση 31 εκατ. στην ανακύκλωση

Η πιο σύγχρονη -τεχνολογικά και περιβαλλοντικά- μονάδα ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου στην Ευρώπη ξεκινά τη λειτουργία της στην Κομοτηνή.

 

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 31 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιείται από τη Sunlight Recycling, συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

 

Η νέα εργοστασιακή μονάδα υλοποιείται σε έκταση 42 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά για την ελληνική οικονομία.

 

Οπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Μπίλλης, δήλωσε: «Η νέα μονάδα αποτελεί στρατηγική επένδυση με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της χώρας, καθώς δημιουργεί υπεροχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ελλάδας και στη μείωση των εκροών συναλλάγματος κατά 40 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργεί 50 νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με πολύ υψηλό δείκτη ανεργίας».

 

Με δυνατότητα ανακύκλωσης 30.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως, η Sunlight Recycling αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ελλάδα και την πιο σύγχρονη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδα στην Ευρώπη.

 

Διεθνή πρότυπα 

To εργοστάσιο της Κομοτηνής αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδα στην Ευρώπη.

 

Συγκεκριμένα, μέσα από τη νέα μονάδα επιτυγχάνεται η συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου, η ανακύκλωσή τους με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας και η μελλοντική αξιοποίησή τους από τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Sunlight για την παραγωγή νέων μπαταριών στην Ελλάδα.

 

Για την υλοποίηση της νέας μονάδας η εταιρεία σύναψε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Engitec, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή ανακυκλωτηρίων ?ολύβδου.

 

Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει ασυναγώνιστη ποιότητα τόσο στον σχεδιασμό της μονάδας και στην κατασκευή του εξοπλισμού όσο και στις ανακτώ?ενες ύλες. Χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία αιχ?ής, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, διασφαλίζοντας κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις.

 

Συγκεκριμένα εξασφαλίζει:

 

  • Μηδενική απόρριψη υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον, μέσω της πλήρους ανακύκλωσης εντός του εργοστασίου.
  • Μηδενικά όξινα απόβλητα.
  • Μηδενική αέρια ρύπανση.
  • Εφαρμογή των «Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών» με στόχο τη μέγιστη συγκράτηση στερεού αποβλήτου (σκωρίας).
  • Δραστική μείωση εκπομπών μολύβδου και ανάκτηση μεταλλικών στοιχείων, μέσω εγκατάστασης της πλέον σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (αποκονίωσης).

 

 

Πηγή: Έθνος