Επίδειξη δύναμης από το Podemos στη Μαδρίτη

Περισσότεροι από 100.000 Ισπανοί (300.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) πλημμύρισαν χθες τη Μαδρίτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κόμματος των Podemos (Μπορούμε), που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έκανε επίδειξη πολιτικής δύναμης. «Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

 

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Puerta del Sol, υπήρχαν και ελληνικές σημαίες, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα «Μπορεί να γίνει» (Si, se puede) και «Τic Τac» (ο ήχος του ρολογιού που χτυπά αντίστροφα για την κυβέρνηση Ραχόι).

 

Πάνω από 260 πούλμαν έφτασαν στη Μαδρίτη για να μεταφέρουν πολίτες, ενώ η πληρωμή των οδηγών έγινε από τα μέλη του κόμματος, τα οποία κατάφεραν να συγκεντρώσουν 4.600 ευρώ. Επιπλέον, τουλάχιστον 100 μέλη του Podemos διέθεσαν τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους για να μεταφέρουν πολίτες.

Στις ευρωεκλογές του 2014, το Podemos είχε καταφέρει να εκλέξει 5 ευρωβουλευτές, επί συνόλου 54. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των φετινών βουλευτικών εκλογών, προηγείται στην πρόθεση ψήφου, καταφέροντας να διεισδύσει σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Βάσει της Metroscopia (7-8 Ιανουαρίου) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais, το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας συγκεντρώνει το 28,2%, ακολουθεί το σοσιαλιστικό PSOE με 23,5%, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19,2%.