Επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας επικύρωσε την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση -συμφωνία που πυροδότησε την πολιτική και στρατιωτική κρίση των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία.

 

Πρόκειται για συμφωνία με δύο σκέλη, ένα πολιτικό και ένα οικονομικό, με την εφαρμογή του δεύτερου, που αφορά μορφή τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε. να αναβάλλεται ωστόσο τουλάχιστον έως τις αρχές του 2016.

 

Η επικύρωση έγινε ταυτόχρονα με την αντίστοιχη διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αναφερόμενος στους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους κατά τις διαδηλώσεις εναντίον του φιλορώσου πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά και στους στρατιώτες οι οποίοι χάθηκαν στη μάχη ενάντια στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «κανένα έθνος δεν έχει πληρώσει τόσο βαρύ τίμημα για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

 

Επί του πεδίου, την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας στα ανατολικά της χώρας μετά την εγκαθίδρυση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός, τα πυρά συνεχίσθηκαν χθες, Δευτέρα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι αντάρτες έβαλαν στόχο τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να καταφέρουν να προκαλέσουν την αποχώρησή τους.