Επιμένει ο γερμανικός Τύπος για «ρήγμα» μεταξύ Μέρκελ – Σόιμπλε

Παρά τη διάψευση από τους εκπροσώπους της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και του γερμανού Υπ. Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με νέα δημοσιεύματα επιμένουν ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της είχε αναφέρει ότι το ελληνικό ζήτημα ψύχρανε τις σχέσεις Μέρκελ και Σόιμπλε, με τον δεύτερο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και παραίτησης, αν η καγκελάριος κάνει σημαντικές παραχωρήσεις.

 

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε, ωστόσο, δύο νέα άρθρα της Welt, αλλά και της FAZ υπογραμμίζουν ότι Μέρκελ και Σόιμπλε βρίσκονται σε απόσταση σχετικά με το θέμα της Ελλάδας.

 

Η Die Welt εκτιμά μάλιστα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Μέρκελ είναι πως δεν βρίσκεται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

 

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια σοβαρή επιλογή για την καγκελάριο. Αντίθετα ο Σόιμπλε, θέλοντας να υπερασπιστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζει ότι «μια μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από μια χρεωκοπία της Αθήνας. Αυτή η ρωγμή έγινε βαθύτερη», σημειώνει το άρθρο.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «τοποθετείται στο πόκερ για την Ελλάδα στη δεύτερη γραμμή». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «στην κλιμακούμενη κρίση με την Ελλάδα εκδηλώνεται ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Οι δυο τους κινούνται εμφανώς σε διαφορετικές κατευθύνσεις». Ως εκ τούτου, η καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως κανείς στο Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα νέο ρήγμα μεταξύ των δύο», ωστόσο πολιτικοί του περιβάλλοντος του Σόιμπλε παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος σε εσωτερικές διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.

 

H FAZ εκτιμά ότι γεννάται το ερώτημα κατά πόσο ο Σόιμπλε, παρότι παραμένει κατά βάση πιστός στην κυβερνητική γραμμή, θα εξακολουθήσει να υποχωρεί και αν θα επιχειρήσει να πείσει, ενάντια στις πεποιθήσεις του, τα μέλη της ΚΟ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) να υποστηρίξουν έναν συμβιβασμό με την Αθήνα.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ενώ ο Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή γραμμή της εφαρμογής των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, «η Μέρκελ έχει κάνει ήδη παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα.

 

Πηγή: Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle