Επιμένουν για επικουρικές και πρόωρες συντάξεις οι δανειστές

Οι υψηλές επικουρικές συντάξεις αλλά και το καθεστώς «πρόωρης εξόδου» είναι τα δύο θέματα που μπαίνουν στο στόχαστρο των δανειστών.

 

Αυτό που αναζητείται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι μια συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά ταυτόχρονα να καλυφθεί και το οικονομικό κενό που προκύπτει.

 

Την ίδια στιγμή με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως από τον «κουμπαρά» των ασφαλιστικών ταμείων -και συγκεκριμένα από τον μικρό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ- θα καλυφθούν δαπάνες για συντάξεις. Υπολογίζεται πως το ποσό που μπορεί φέτος να πάει για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

 

Στο «μέτωπο» των συντάξεων πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει μπει πρόταση για επιβολή ειδικής εισφοράς στις υψηλές επικουρικές. Η πρόταση αυτή έχει τεθεί για να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Αντίθετος σε οποιαδήποτε νέα περικοπή στις συντάξεις δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, που επισημαίνει πως έχει έτοιμη διάταξη για την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Η συγκεκριμένη διάταξη επρόκειτο να μπει στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο είναι πιθανό να πάρει «μετάθεση» για τον Ιούνιο (ώστε να καμφθούν οι πιέσεις των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις).

 

Οσον αφορά τις συντάξεις στο σύνολο των Ταμείων -με βάση τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος- μόνο 352 άτομα παίρνουν επικουρική πάνω από 1.000 ευρώ. Σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παίρνει ποσά κάτω από αυτό το όριο.

 

Για παράδειγμα στο ΕΤΕΑ (που είναι το μεγαλύτερο επικουρικό) πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 ασφαλισμένοι. Στον αντίποδα η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων που καλύπτεται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) παίρνει κατά μέσο όρο 164 ευρώ επικουρική σύνταξη.

 

Να σημειωθεί πως πέρυσι οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ (που καλύπτει ένα εκατομμύριο άτομα) είχαν ψαλιδιστεί κατά 5,2%, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο να είναι 190 ευρώ. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οι συντάξεις θα περικόπτονται κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα.

 

Ωστόσο η κατάργηση της ρήτρας στα επικουρικά δημιουργεί ένα οικονομικό κενό της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτιμάται πως περίπου 120 εκατομμύρια μπορούν να βρεθούν από τη ρύθμιση των οφειλών, ωστόσο μένει ένα κενό 240 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε χθες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να μπει ένα ανώτατο όριο. Για παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να αφορά άτομα που παίρνουν ακόμα και τέσσερις συντάξεις (και παίρνουν πάνω από 2.500 ? 3.000 ευρώ) για να αποφευχθεί παρέμβαση στις συντάξεις των 600 και 700 ευρώ.

 

Να σημειωθεί πως, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σχεδόν 80.000 άτομα παίρνουν τέσσερις ή και περισσότερες συντάξεις (π.χ. κύριες και επικουρικές). Από αυτούς περίπου 5.000 παίρνουν τουλάχιστον έξι συντάξεις.

 

Στο μεταξύ από τον «κουμπαρά» των Ταμείων θα καλυφθούν δαπάνες για συντάξεις με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα παρατείνεται από 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 η δυνατότητα κάλυψης της συνταξιοδοτικής δαπάνης από τον Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του ΑΚΑΓΕ για κύριες, επικουρικές συντάξεις και μερίσματα.

 

Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς κατευθύνονται έσοδα από τις ειδικές εισφορές και υπολογίζεται πως φέτος θα συγκεντρωθούν 600 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση την αρχική ρύθμιση, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε φέτος να πάνε στον μεγάλο «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ. Με τη νέα ρύθμιση θα παραμείνουν χωριστοί λογαριασμοί για να καλυφθούν οικονομικά κενά των ταμείων.

 

Σημειώνεται πως ο μεγάλος κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ έχει περίπου 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορεί να σπάσει μετά το 2019. Πρόκειται για το «μαξιλαράκι ασφαλείας» του συστήματος, με στόχο να διασφαλιστούν οι συντάξεις των επόμενων γενεών.

 

Σημείο τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι και το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους. Οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι αντίθετοι με τη συγκεκριμένη διάταξη, της οποίας το κόστος υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

 

Παρεμβάσεις έρχονται και στις πρόωρες συντάξεις, θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα των εκπροσώπων των δανειστών. Η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ- τράπεζες) και ειδικότερα στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

 

Πηγή: Έθνος