Επίσκεψη Πάπα στην Τουρκία

Η προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία, που άρχισε χθες με πρώτο σταθμό την Αγκυρα, όπου χθες το απόγευμα ο προκαθήμενος της Αγίας Εδρας συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο νεόδμητο προεδρικό μέγαρο, ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη απέναντι στην «τρομοκρατική βία» του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο καταδιώκει αγρίως σιίτες μουσουλμάνους, χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία και το Ιράκ. Τάχθηκε επίσης υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου «ώστε να τεθεί τέλος σε κάθε μορφή φονταμενταλισμού και τρομοκρατίας», ενώ τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να έχουν τα ίδια δικαιώματα απέναντι στον νόμο όλοι οι πολίτες – μουσουλμάνοι, Εβραίοι και χριστιανοί».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην «ταχέως κλιμακούμενη ισλαμοφοβία», η οποία κατά τη γνώμη του εξαπλώνεται στη Δύση, για να προσθέσει: «Οφείλουμε να συνεργασθούμε εναντίον των απειλών που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης – τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις».

Στο λευκό παλάτι

Γνωστός για τα συχνά εγκώμιά του στις αρετές της ταπεινότητας και της λιτότητας, ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε η πρώτη διεθνής προσωπικότητα που φιλοξενήθηκε στο πολυτελέστατο προεδρικό μέγαρο του Ταγίπ Ερντογάν. Το φαραωνικών διαστάσεων συγκρότημα, με τα 1.000 δωμάτιά του και τα 500 εκατ. ευρώ που κόστισε, συγκεντρώνει τα πυρά της τουρκικής αντιπολίτευσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, το τουρκικό αρχιτεκτονικό επιμελητήριο είχε ζητήσει από το Βατικανό να αποφύγει την επίσκεψη στο «λευκό παλάτι», μια έκκληση που δεν έγινε αποδεκτή, καθώς δεν εναρμονιζόταν με το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Το απόγευμα, θα συναντηθεί στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δύο άνδρες, που συνδέονται με στενή φιλία, πρόκειται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη και να τελέσουν συλλείτουργο την Κυριακή το πρωί στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα των Ιταλών καθολικών επισκόπων «Λ’ Αβενίρε», ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει ότι η εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου έδωσε «ένα νέο έναυσμα για την πορεία προς την ενότητα» των δύο μεγάλων χριστιανικών εκκλησιών.

Αίσθηση προκάλεσε άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», σύμφωνα με το οποίο «το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία κινδύνευσε να ακυρωθεί» γιατί «οι τουρκικές αρχές ήθελαν να ελέγξουν ακόμη και τις ομιλίες του».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Τούρκος διπλωμάτης μετέβη στο Βατικανό» για τον σκοπό αυτό, αλλά «έλαβε, όπως ήταν φυσικό, μια ευγενική όσο και σαφώς αρνητική απάντηση».

 

 

Πηγή: Καθημερινή