Επιστρατεύουν τη μυθολογία κατά των δανειοληπτών οι τραπεζίτες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αν μη τι άλλο, οι τραπεζίτες είναι εφευρετικοί κι επινοητικοί. Ή θέλουν να δείξουν ότι γνωρίζουν από μυθολογία. Γιατί από οικονομία, ας το αφήσουμε καλύτερα. Γιατί αυτοί είναι που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάσταση που βρίσκονται τώρα. Και μόνο αυτοί. Και είτε το έκαναν εν γνώσει τους, άρα είναι οικονομικοί εγκληματίες, έχουν παρανομήσει και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, είτε το έκαναν από άγνοια, οπότε πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και πάλι να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν. Γιατί υπάρχει κι αυτό που λέγεται παρανομία από αμέλεια και τιμωρείται. Όπως η ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ή η πρόκληση βλάβης από αμέλεια. Ε δε θα έπρεπε να υπάρχει και η κατηγορία της καταστροφής της χώρας ακόμα και από αμέλεια;
Έτσι λοιπόν, διαβάζουμε ότι η Attica Bank τιτλοποίησε «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,33 δισ. ευρώ και ανέθεσε τη διαχείρισή τους σε μια εταιρεία. Η εταιρεία αυτή λέγεται «ΘΕΑ Άρτεμις – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις». Δηλαδή, με απλά λόγια, η θεά του κυνηγιού θα κυνηγάει κόκκινα δάνεια για λογαριασμό της Attica Bank. Θα «ματώσει» με τα βέλη της όσους χρωστούν. Από  επιχειρήσεις, μέχρι ιδιώτες. Κι αυτό τη στιγμή που σε 1.068.000 ανέρχονταν τον περασμένο Μάρτιο οι Έλληνες που δεν έχουν, σύμφωνα με τη Eurostat. Και, δυστυχώς, έρχονται και χειρότερα. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία παραμένει η Ελλάδα και, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, θα κρατήσει αυτή την… επίζηλη θέση και το 2018. Τα στοιχεία της Eurostat τα οποία γνωστοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι στη χώρα μας καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των ανέργων τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 1.068.000 άτομα, με το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες να διαμορφώνεται στο 19,1% και στις γυναίκες στο 26,7%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 9,3% και στην ΕΕ ανέρχεται στο 7,8%.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν. Ειδικά τις τράπεζες. Καθώς, όπως είδαμε, σε τιτλοποίηση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της προχώρησε την Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 και την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 η Attica Bank, σε εκτέλεση των αποφάσεων των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων της 14ης Δεκεμβρίου 2016 και της 15ης Μαΐου 2017.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση (περίπου ποσού 1,331 δισ. ευρώ) στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία Artemis Securitisation S.A. που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Παράλληλα, το SPV εξέδωσε και μεταβίβασε στην τράπεζα ένα ομόλογο Σειράς Α ονομαστικής αξίας 525 εκατ. ευρώ (Senior Note) και ένα ομόλογο Σειράς Β ονομαστικής αξίας 806,2 εκατ. ευρώ (Junior Note), τα δε δύο αυτά ομόλογα προέκυψαν από την τιτλοποίηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου δανείων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 3156/2003, και εξασφαλίζονται με εκ του νόμου ενέχυρο τα εν λόγω δάνεια.
Ταυτόχρονα, η Artemis Securitisation S.A. ανέθεσε τη διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου για 10 χρόνια στην εταιρεία με την επωνυμία «ΘΕΑ Άρτεμις – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» που έχει ιδρύσει η Τράπεζα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4354/2015, με την Τράπεζα να διατηρεί τη διαχείριση των δανείων για μια μεταβατική περίοδο 3 μηνών με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης.
Παράλληλα, η Τράπεζα συμφώνησε, υπό τον όρο της κατά νόμο έγκρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και με άλλους όρους συνήθεις σε τέτοιες συναλλαγές, να μεταβιβάσει σε εταιρεία συμφερόντων του Επενδυτή που επελέγη ύστερα από
ανοικτό διαγωνισμό, ήτοι της Aldridge EDC Specialty Finance:
α. το 80% των μετοχών της εταιρείας «ΘΕΑ Άρτεμις – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» στην ονομαστική αξία τους, και
β. το ως άνω junior note που εκδόθηκε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης έναντι ποσού 70 εκατ. ευρώ, καταβλητέο εντός μηνός από την υπογραφή.
Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω συναλλαγής, η οποία με βάση τους όρους της συνιστά αληθή πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα θα δύναται να προβεί σε ανάκληση αναγνώρισης των εν λόγω στοιχείων ενεργητικού και σε αναγνώριση κέρδους 70 εκ. ευρώ, ποσό που θα προσμετρηθεί στα κεφάλαιά της και θα καλύψει πλήρως το ποσό της κεφαλαιοποίησης του δυσμενούς σεναρίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015.
Για να καλύψει λοιπόν τα κεφάλαιά της η Attica Bank θα σύστησε εταιρεία που θα κυνηγάει τους δανειολήπτες. Αλλά δεν μας λέει η Attica Bank πώς έχασε αυτά τα κεφάλαια για την ανάκτηση των οποίων κυνηγάει τώρα τους δανειολήπτες. Αν θέλει να τα αποκαλύψει, είμαστε όλοι πολύ θετικοί να την ακούσουμε και να μάθουμε πού διατέθηκαν τα λεφτά της τράπεζας και με ποιους όρους.