Έρχεται αύξηση στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση στο απλό εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως είπε, μιλώντας στον Βήμα FM, το εισιτήριο θα αυξηθεί έτσι ή αλλιώς κατά 10%, διότι ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Αυτό που το υπουργείο προγραμματίζει είναι να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο, το οποίο, όπως ανέφερε, ο κ. Σπίρτζης, χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι, ώστε να μπορέσει να κρατήσει χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές τους με τα Μέσα Μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΔΙΣΥ και των περιφερειακών αεροδρομίων που προβλέπονται μέσα στη συμφωνία «δεν μας βρίσκουν σύμφωνους σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, αλλά είναι δέσμευση της χώρας που πρέπει να τηρήσουμε και πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα για να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία».

Για το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι προβλέπεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΔΙΣΥ να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί αυτός των αεροδρομίων, ο οποίος, όπως είπε, είναι στην ολοκλήρωσή του.

Διευκρίνισε ότι έχει βγει η ανάδοχη, πλειοψηφούσα κοινοπραξία, η οποία είναι η Fraport, και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες συνεννοήσεις για τη σύμβαση που θα υπογραφεί και έχει ήδη συνταχθεί το σχέδιό της.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.