Ερευνα: Επτά στους 10 Γερμανούς μισθωτούς θέλουν να δουλεύουν λιγότερο

Σχεδόν το 70% των Γερμανών μισθωτών επιθυμούν να εργάζονται 35 ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου, του IG Metall, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500.000 ανθρώπων, μελών του συνδικάτου και μη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα.

 

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων θα ήθελε μια εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών, το 18,5% μεταξύ 21 και 34 ωρών και το 4,8% ακόμα μικρότερη, την ώρα που στην παρούσα φάση το 17,9% μεταξύ εκείνων εργάζεται 35 ώρες και ένα περίπου 9% λιγότερο. Η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα στη Γερμανία διαρκεί 40 ώρες.

«Ο κόσμος θέλει μια νέα ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής» σχολίασε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ντέτλεφ Βέτσελ, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου όπου συμμετείχαν σχεδόν χίλια μέλη προκειμένου να τους παρουσιάσει αυτά τα στατιστικά στοιχεία στη Φραγκφούρτη (δυτικά).

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα αυτό θα είναι ένα «από τα κοινωνικά θέματα των επόμενων ετών» και ζήτησε «η εργασία να προσαρμόζεται στην ζωή των εργαζομένων και όχι μόνο το αντίθετο».

 

Η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, που είχε προσκληθεί στο συνέδριο, εξεπλάγη από το μέγεθος των στοιχείων όμως συμπέρανε ότι οι Γερμανοί θα ήθελαν «περισσότερη ευελιξία», για να μπορούν να αφιερωθούν στα παιδιά τους ή τους γονείς τους.

Η ευελιξία που ζητείται από τους εργαζόμενους δε μπορεί να αποτελεί «ένα μονόδρομο» ανέφερε ωστόσο το εργατικό συνδικάτο. Αν και η έρευνα καταδεικνύει ότι το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην ευελιξία που ζητούν οι εργοδότες τους, το IG Metall ζητεί επίσης μεγαλύτερη ευελιξία και από την πλευρά των εργοδοτών.

 

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Γαλλία, σχεδόν 7 στους 10 Ευρωπαίους μισθωτούς (67%) δηλώνουν ότι τους έχει ζητηθεί να εργάζονται υπερωρίες.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο Edenred-Ipsos, μια έρευνα η οποία διενεργήθηκε τον Ιανουάριο σε δείγμα 8.800 Ευρωπαίων μισθωτών σε 8 χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Βρετανία), μεταξύ των βασικών επαγγελματικών ανησυχιών περιλαμβάνονται το ύψους του μισθού (40%), η εργασιακή ασφάλεια (38%), όπως επίσης και ο χρόνος που αφιερώνεται στην εργασία (22%). Το τελευταίο ζήτημα αποτελεί μια ανησυχία που αυξάνεται διαρκώς σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία (+12% σε ένα χρόνο).