Ερντογάν: Κύριος ύποπτος για την έκρηξη Σύρος βομβιστής αυτοκτονίας

ΦΩΤΟ: REUTERS/UMIT BEKTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/UMIT BEKTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι κύριες υποψίες για τον δράστη της επίθεσης σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης πέφτουν σε Σύρο βομβιστή αυτοκτονίας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τόσο Τούρκοι όσο και αλλοδαποί πολίτες.

Τούρκοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι θεωρείται πολύ πιθανή η εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση.

Επίθεση Ερντογάν κατά Ιράν

Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών τάχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τη διαμάχη τους με το Ιράν.

Ο επίσης σουνίτης μουσουλμάνος Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους σουνίτες με τους σιίτες, προκειμένου να πυροδοτεί εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Το σουνιτικό Ισλάμ ακολουθούν σε παγκόσμια κλίμακα το 85%-90% των μουσουλμάνων, ενώ το σιιτικό Ισλάμ το 10%-15%.

Η τελευταία κρίση στις σχέσεις των αραβικών μοναρχιών του Αραβοπερσικού Κόλπου με το Ιράν είχε ως αφορμή την εκτέλεση Σαουδάραβα σιίτη κληρικού από το σαουδαραβικό καθεστώς για κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία.
Εξαγριωμένοι Ιρανοί επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, οδηγώντας σε διπλωματικό ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.