Έρχεται νέος φόρος στα τσιγάρα για φθηνότερα φάρμακα

Κλιμακούμενη συμμετοχή στα φάρμακα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια και «πλαφόν» το 25% που ισχύει σήμερα, μελετά το υπουργείο Υγείας.

 

Για το θέμα έχει συσταθεί επιτροπή από τεχνοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία. Σκοπός είναι να περιοριστεί το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, με πόρους που θα προκύψουν από άλλη πηγή. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρξει μια αύξηση στον φόρο των τσιγάρων.

 

Οι πολίτες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα υποφέρουν σήμερα από υψηλές συμμετοχές και ρυθμίσεις, όπως η «ασφαλιστική τιμή» στα φάρμακα. Ενδεικτικό του βάρους είναι ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 28% από 13% που ήταν το 2012. Συμμετοχή έως 25% στα φάρμακα καλούνται να πληρώσουν και οι ανασφάλιστοι.

 

«Θέλουμε να βελτιώσουμε το σύστημα, διαβαθμίζοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, δεν πρόκειται για αύξηση της συμμετοχής, αλλά για μείωση σε όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.

 

Το θέμα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προώθηση της σχετικής ρύθμισης μεταφέρεται για μετά το καλοκαίρι: «Σίγουρα μέσα στο 2015», υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.

 

Η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Μόνον η εξαγγελθείσα κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ κοστίζει 60 εκατομμύρια.

 

Τα χρήματα εκτιμάται ότι μπορούν να προέλθουν από αύξηση του φόρου σε προϊόντα που επιβαρύνουν την υγεία, όπως το κάπνισμα. Οι φόροι που εισπράττονται σήμερα από προϊόντα καπνού ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

 

Περιμένουν

 

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιμένει τις εξελίξεις με την κρίσιμη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να εκτιμήσει με ακρίβεια το κόστος κάθε μέτρου. Με δεδομένη τη δημοσιονομική επίπτωση των παρεμβάσεων στο φάρμακο, αναμένει το «πράσινο φως» και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι 2 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή των ασφαλισμένων (πάνω από 500 εκατομμύρια). Η δαπάνη φαίνεται ότι έχει ξεφύγει κατά 18 εκατομμύρια τον περασμένο Ιανουάριο, ποσό το οποίο καλύπτεται με την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής (claw back) που επιβάλλεται στους παρόχους.

 

Καθίσταται σαφές ότι η ισορροπία των αριθμών είναι πολύ σημαντική. Ο ΕΟΠΥΥ έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,5 δισ. ευρώ, ο οποίος ξεπερνά κατά 1 δισ. τον συνολικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας!

 

Με το ισχύον καθεστώς, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα κυμαίνεται από 0% έως 25%. Μηδενική συμμετοχή έχουν οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος, διαβήτης τύπου 1, μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, AIDS, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, παραπληγία και τετραπληγία.

 

Μειωμένη συμμετοχή 10% καταβάλλουν οι πάσχοντες από νοσήματα όπως Πάρκινσον, βαλβιδοπάθειες, ερυθηματώδης λύκος, ψωριασική αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, μυασθένεια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

Πηγή: Έθνος