Έρχονται νέες επενδύσεις από το PJ Tech Catalyst Fund

Στα 4,5 εκατ. ευρώ έχουν ανέλθει οι μέχρι τώρα επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει το PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) από το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το PJ Tech Tech Catalyst Fund, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα επενδυτικά funds που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του fund, Λουκάς Πηλίτσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 2 ετών λειτουργίας του, έχει ήδη επενδύσει σε 10 εταιρείες και βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης δύο ακόμη επιχειρηματικών σχημάτων.

 

Ο κ. Πηλίτσης δήλωσε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα του fund, τα στελέχη του οποίου έχουν μέχρι τώρα ασχοληθεί με περίπου 500 προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το 2015 θα επιδιωχθεί να γίνουν επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται εκτός Αττικής.

 

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πηλίτσης, ο οποίος είναι επικεφαλής του Venture Capital & Private Equity Group της Τράπεζας Πειραιάς, αποχωρεί από τον όμιλο. Επίσης, από το PJ Tech Catalyst Fund αποχωρεί ένα ακόμη στέλεχος, ο Μιχάλης Δημητρόπουλος.

 

Τόσο ο κ. Πηλίτσης όσο και ο κ. Δημητρόπουλος ανέφεραν ότι θα παραμείνουν ενεργοί στο επενδυτικό οικοσύστημα και σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σημειωτέον πως είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αναπλήρωσης των δύο στελεχών του PJ Tech Catalyst Fund.

Οι δέκα εταιρείες που έχει επενδύσει το PJ Tech Catalyst Fund είναι οι:

Radiojar

Intale

Offerial

Pollfish

Parkaround

Captain Wise

Pinnatta

Mist.io

Qrator

e-NIOS

 

Σε αρκετές από τις εταιρείες έχει πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος χρηματοδότησης, όπως, για παράδειγμα, στην Intale, ενώ με τη βοήθεια του PJ Tech Catalyst Fund έχουν προσελκυστεί και ιδιώτες επενδυτές σε αρκετές από τις συγκεκριμένες startups.

 

Επίσης, το PJ Tech Catalyst Fund έχει αναπτύξει αρκετές συνεργασίες με κυριότερη αυτή με το Iqbility, τον incubator που έχει δημιουργήσει ο όμιλος Quest, στους χώρους του οποίου, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

 

Σημειωτέον πως η Quest έχει συνεπενδύσει σε αρκετές από τις εταιρείες που έχει χρηματοδοτήσει το PJ Tech Catalyst Fund. Στις συνεργασίες περιλαμβάνονται ακόμη αυτές με το Found.ation και το Innovation Farm, ενώ το PJ Tech Catalyst Fund έχει ξεκινήσει την προσπάθεια στενότερης συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και το ΙΤΕ. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η e-NIOS, που ήταν και η πιο πρόσφατη επένδυση, προέρχεται από τους κόλπους του ΕΙΕ.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη των startups που έχει χρηματοδοτήσει το PJ Tech Catalyst Fund μίλησαν για τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους. Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν αρκετοί ήταν ότι τα στελέχη του fund τους βοήθησαν να οργανωθούν καλύτερα και να μετατραπούν ταχύτερα σε εταιρεία.

 

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι αρκετά από τα συγκεκριμένα startups έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε ολοκληρωτική αλλαγή ή σε σημαντικές διαφοροποιήσεις των επιχειρηματικών μοντέλων τους.

 

Πηγή:Ημερησία