Ερχονται νέες συλλήψεις για τη FIFA

Βέβαιος ότι θα υπάρξει και νέος γύρος απαγγελίας κατηγοριών στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για τις πρακτικές της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, της FIFA, εμφανίζεται ανώτερο στέλεχος της φορολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, λίγες μόνο ώρες μετά την επανεκλογή του Ζεπ Μπλάτερ για πέμπτη συνεχή θητεία στην προεδρία της FIFA.

 

Πολλά ανώτερα στελέχη της FIFA αντιμετωπίζουν διώξεις για δωροληψία, ωστόσο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του προέδρου της, του Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος επανεξελέγη στον θώκο χθες Παρασκευή.

«Μπορώ να πω με αρκετή βεβαιότητα ότι θα υπάρξει άλλος ένας γύρος απαγγελίας κατηγοριών», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουέμπερ, επικεφαλής της διεύθυνσης της IRS η οποία ασχολείται με τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων.

Η εφημερίδα σημείωσε πως ο Γουέμπερ δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια άλλα πρόσωπα πρόκειται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, ή εάν ο Σεπ Μπλάτερ είναι ανάμεσά τους.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι και νομικά πρόσωπα τα οποία ενέχονται σε εγκληματικές ενέργειες», σημείωσε ο Γουέμπερ στις δηλώσεις του στους Τάιμς.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι εννέα στελέχη ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και πέντε στελέχη εταιρειών μέσων ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων διώκονται για υποθέσεις δωροδοκίας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε μια περίοδο 24 ετών.

Κατά τις αμερικανικές αρχές, η έρευνα που διεξήχθη αποκάλυψε περίπλοκες μεθόδους νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εκατομμύρια δολάρια αδήλωτα έσοδα και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς σε υπεράκτια πιστωτικά ιδρύματα, δικαιούχοι των οποίων είναι στελέχη της FIFA. Η IRS δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις δηλώσεις του Γουέμπερ.

Στο μεταξύ ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας, Ζεπ Μπλάτερ, επανεξελέγη στην προεδρία της FIFA μετά τις αρχαιρεσίες που χθες σήμερα στη Ζυρίχη. Ο Ελβετός παράγοντας βρίσκεται ήδη για 17 συναπτά έτη στον θώκο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας και αυτή θα είναι η 5η θητεία του στην προεδρία της.