Εθνική επέτειος η Πρωταπριλιά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εθνική επέτειος θα έπρεπε να γίνει η 1η Απριλίου. Γιατί είναι αδύνατον να πιστέψουμε όλα όσα γράφονται, λέγονται στη Βουλή, δημοσιεύονται σε μεγάλα ΜΜΕ και υποστηρίζονται μετ’ επιτάσεως ότι για όλα φταίνε τα κόκκινα δάνεια και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει στα νύχια των distress funds του δανειολήπτες, ενώ παράλληλα βουλευτές, ακόμα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ξεχνούν τι ψηφίζουν. Και μετά έρχονται να μας πείσουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά απ’ότι φαίνονται ή απ’ ότι «διαδίδουν» οι άλλοι, οι «κακοί» βουλευτές.

Η Πρωταπριλιά ήταν παραδοσιακά η μέρα που λέμε αθώα ψέματα, κάνουμε φάρσες και πειράγματα ο ένας στον άλλο. Αλλά όταν αυτό καταντά να γίνεται τρόπος άσκησης της εθνικής πολιτικής, όταν οι φορολογούμενοι πολίτες ακούν συνεχώς υποσχέσεις πχ για μη επιβολή νέων φόρων, για μη μείωση συντάξεων, για προστασία της κύριας κατοικίας  από τις τράπεζες και τα distress funds, και όταν βλέπει ο κόσμος – επί σειρά ετών μάλιστα – ότι οι υποσχέσεις, όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά δεν ήταν άλλο παρά προεκλογικά πυροτεχνήματα και «χρύσωμα χαπιού», τότε η Πρωταπριλιά δεν είναι απλά παράδοση, αλλά τείνει να γίνει εθνική επέτειος. Μια επέτειος η οποία μάλιστα θα έπρεπε να γιορτάζεται στη Βουλή με πανηγυρική συνεδρίαση της ολομέλειας, καθώς είναι αδύνατον για τους πολίτες να βρουν έστω και έναν βουλευτή από οποιοδήποτε κόμμα που να μην αλλάζει τις απόψεις του ή να μην δικαιολογεί τις αυξήσεις στη φορολογία, ανάλογα με το αν το κόμμα του έρχεται στη κυβέρνηση.

Πολλά τα παραδείγματα, εδώ και χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Από την «ισχυρή ελληνική οικονομία» επί πρωθυπουργίας Σημίτη, από το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, μέχρι τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που αντί να μας βγάλουν από το μνημόνιο, αύξησαν την ανεργία και μοίρασαν θαλασσοδάνεια. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις υποσχέσεις του νυν πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έσκιζε τα μνημόνια, θα βαρούσε ταμπούρλα για να χορεύει η Μέρκελ, έκανε τον κόσμο να ψηφίσει «ΟΧΙ» στα μνημόνια, για να το πάρει και να το μετατρέψει σε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ» και να φέρει το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο.

Ένα μνημόνιο που ψήφισαν στη Βουλή οι βουλευτές όλων των μεγάλων κόμματα, που τώρα, αφού έβαλαν φαρδιές – πλατιές τις υπογραφές τους, διαμαρτύρονται για τα νέα σκληρότερα φορολογικά μέτρα που έρχονται από τη νέα συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Όπως φαίνεται, το φαινόμενο Χρυσοχοΐδη, που δεν διάβασε το μνημόνιο που είχε υπογράψει, τείνει να μετατραπεί σε επιδημία, η οποία προσβάλλει όλους συνολικά τους βουλευτές. Φαίνεται όμως ότι προσβάλλει πολύ περισσότερο του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, αν και υπέγραψαν το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τώρα διαμαρτύρονται για τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα που αυτό φέρνει στους πολίτες.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ερώτηση που κατέθεσαν σε τρεις υπουργούς (Εθνικής Άμυνας, Επικρατείας και Εσωτερικών) οι βουλευτές της πλειοψηφίας Δ.Σεβαστάκης, Α.Μιχαηλίδης και Γ.Πάλλης, και η οποία είχε ως τίτλο την «ενίσχυση των οικονομιών των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις». Οι ερωτώντες βουλευτές, κατόπιν εορτής πλέον, διαπιστώνουν κενά τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν «παράδοξα» και βάσει αυτών, ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Επισημαίνουν κατ’ αρχήν ότι «η προσφυγική κρίση δημιουργεί πολύπλευρες πιέσεις» πέραν όλων των άλλων «και στις παραγωγικές διαδικασίες» σε νησιά του Αιγαίου. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, παραδέχονται ότι «εμφανίζεται σημαντικότατη μείωση του τουριστικού ρεύματος, που εκφράζεται με τη συντριπτική μείωση των παρακρατήσεων». Διαπιστώνουν επίσης ότι, σύμφωνα με τη σύναψη σύμβασης που υπογράφηκε με τις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα χοτ-σποτ στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης. Και ζητούν, κατόπιν εορτής πάλης, να αναπροσαρμοστούν τα κριτήρια επιλογής για την τροφοδοσία, ώστε να συμπεριλαμβάνονται στους διαγωνισμούς και να επιλέγονται οι τοπικοί προμηθευτές, και να μεριμνήσουν ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών. Με λίγα λόγια, οι ερωτώντες βουλευτές ομολογούν ότι ή δεν είχαν διαβάσει τη συγκεκριμένη συμφωνία και ψήφισαν ότι χαρτί τους έβαλαν μπροστά τους, ή ότι δεν καταλάβαιναν τι ψήφιζαν. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο. Ότι οι βουλευτές ψηφίζουν νόμους που ούτε καν τους διαβάζουν, καθώς δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα δεινά και τα σκληρά μέτρα που οι νόμοι αυτοί φέρνουν στη ζωή των πολιτών, ενώ, από την άλλη μεριά, πολλές φορές, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη πραγματικότητα και να δώσουν άλλη εικόνα στους πολίτες, να τους παραπλανήσουν για να μην υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στα νέα φορολογικά μέτρα.

Σε εθνική επέτειο έχει μεταβληθεί λοιπόν από τους βουλευτές μας η κατά τα άλλα αθώα Πρωταπριλιά.