Έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη οι εργαζόμενοι του Μετρό

ΦΩΤΟ: SOOC

ΦΩΤΟ: SOOC

Προθεσμία λίγων ημερών για να φέρει τη συμφωνία με τον ανάδοχο σε σχέση με την επανεκκίνηση τής κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης δίνουν στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους, αλλά και για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε σχέση με τις αστοχίες και τις δυσάρεστες εξελίξεις στο πολύπαθο έργο.

“Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θέλουμε να έχει λήξει το θέμα για να έχουμε νέα δεδομένα σε σχέση με τις προθέσεις του υπουργείου, της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του αναδόχου. Να ξέρουμε πώς θα επέλθει η συμφωνία, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το εργατικό δυναμικό […] Από Δευτέρα, αν δεν αλλάξει κάτι, στόχος είναι να υπάρχει αντίδραση νομική για τις εξελίξεις. Αγωγές, καταγγελίες, επαφές με πολιτικά κόμματα, όλα είναι στη φαρέτρα” επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χάρης Κυπριανίδης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και τόνισε: “είναι η τελευταία εβδομάδα που ανεχόμαστε ακόμη μια παράταση στις διαπραγματεύσεις για οριστική συμφωνία. Θέλουμε συμφωνία κι επαναπρόσληψη των εργαζομένων με τα εργασιακά δικαιώματά τους”.

Ο κ. Κυπριανίδης επισήμανε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και ο υπουργός να έχουν ακυρώσει τρεις φορές τις μαζικές απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντάς τες ώς παράνομες, και παρόλα αυτά να έχει βρεθεί η φόρμουλα για να προχωρήσουν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι κρατάει μικρό καλάθι για το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι διαρροές των τελευταίων ημερών περί ενδιάμεσης συμφωνίας για την επανεκκίνηση του έργου. Σε περίπτωση ενδιάμεσης συμφωνίας, διευκρίνισαν οι εργαζόμενοι, κάποιες από τις εργασίες, όπως η συναρμολόγηση των “μετροπόντικων” για τη διάνοιξη σηράγγων μπορούν να αρχίσουν άμεσα. Ωστόσο, οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια είναι δυνατόν να ξεκινήσουν κανονικά μόνο εάν υπάρξει οριστική συμφωνία, κάτι που σύμφωνα με τον κ.Κυπριανίδη σημαίνει ότι “πάμε για καλοκαίρι”.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο κατασκευαστικό τομέα, Σταύρος Στέτισκας, σε χτεσινή επικοινωνία τους με το αρμόδιο υπουργείο, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλους της εβδομάδας, ώστε στις αρχές της επόμενης να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, πρόσθεσε, αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα στο θέμα των απολύσεων, οι εργαζόμενοι πρόκειται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο, ζητώντας τη στήριξη και των φορέων της πόλης.

Κινδυνεύουν από ζημίες οι αρχαιότητες; Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό έκρουσαν τόσο ο κ.Κυπριανίδης, όσο και ο αρχαιολόγος Δημήτρης Παππάς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων. “Ενώ τόσοι κόπτονται για το μέλλον αυτών των αρχαιοτήτων, καταφέραμε να τις θέσουμε σε κίνδυνο απολύοντας το προσωπικό που τις προσέχει και τις συντηρεί” υποστήριξε ο κ.Κυπριανίδης, ενώ ο κ.Παππάς πρόσθεσε: “Ήδη, στο παρελθόν, έχουν συμβεί ζημίες έστω μικρής κλίμακας στις αρχαιότητες από πλημμύρες. Τότε υπήρχε προσωπικό να κάνει αυτό που έπρεπε και να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τώρα; Τι θα γίνει σε αντίστοιχη περίπτωση;”.

Κατά τον ίδιο, όλοι οι εμπλεκόμενοι -τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου- πρέπει να πείσουν πως είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τέτοια θέματα και στο μέλλον, καθώς με τη συνέχιση του έργου και την εκσκαφή των εισόδων στους σταθμούς του Μετρό στο κέντρο, είναι βέβαιο ότι τα συνεργεία θα έρθουν αντιμέτωπα με περισσότερα σημαντικά ευρήματα, ιδίως στην περιοχή της βόρειας εισόδου του σταθμού “Αγία Σοφία”.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν, τέλος, σύμφωνοι με το σκεπτικό της προσφυγής που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας έξι φορείς της Θεσσαλονίκης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση Μπαλτά για την παραμονή in situ των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Οι έξι φορείς ζήτησαν να ισχύσει προηγούμενη απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων, κατασκευή του σταθμού και επανατοποθέτησή τους εντός των χώρων του σταθμού.