Ετοιμότητα για τη θερινή περίοδο από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ο βαθμός ετοιμότητας, ο επιμερισμός αρμοδιοτήτων και η επιδίωξη αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας φορέων ενόψει της θερινής περιόδου, συζητήθηκαν στη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

 

Όπως επισήμανε ο προεδρεύων, δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, η πρόληψη και η αντιμετώπιση κινδύνων από πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς στα όρια του δήμου, και κυρίως στις δασικές του εκτάσεις, αποτελεί μείζον ζήτημα για τη δημοτική αρχή αυτήν την εποχή και για το λόγο αυτό φροντίζει να λαμβάνει πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα εγκαίρως και πολύ πριν την έναρξη του καλοκαιριού.

 

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη δυσάρεστων έως τραγικών καταστάσεων, όπως η καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ Σου που κόστισε πολλά στην πόλη μας. Το δάσος είναι η ζωή στο δήμο μας και ως τέτοιο το φροντίζουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι. Μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και τους συμπολίτες μας, θέτουμε και φέτος ως  προτεραιότητά μας την προστασία κάθε σπιθαμής του», τονίζει.

 

Σημεία έμφασης

 

Επιτελικό ρόλο στις δράσεις του δήμου έχει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας που εδρεύει στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων, ενώ κάθε αντιδημαρχία και συναρμόδια δημοτική υπηρεσία αναλαμβάνουν το δικό τους κομμάτι προετοιμασίας και παρέμβασης.

 

Οι προτεραιότητες που τέθηκαν εκ μέρους της δημοτικής αρχής αφορούν τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης και την απομάκρυνση απορριμμάτων από άλση, πάρκα, κοινόχρηστους χώρους και φυσικά το περιαστικό δάσος, καθώς και αναγκαίες παρεμβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο με τη συνεργασία του Δασαρχείου.

 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνέχιση των ελέγχων για την αποτροπή φαινομένων παράνομης ρίψης μπαζών σε ρέματα και δασικές εκτάσεις, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ειδικά στην περιοχή των Πεύκων, και οι υπεύθυνοι έχουν παραπεμφθεί από το δήμο στη Δικαιοσύνη.

 

Καθημερινές θα είναι, επίσης, και φέτος οι περιπολίες σε δασικές εκτάσεις με δημοτικά οχήματα και τη συνδρομή των εθελοντών της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ) και της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου (ΔΟΑΠ).

 

Ένα ακόμη ζήτημα που εξετάστηκε στη σύσκεψη και εντάσσεται στις δράσεις κοινωνικής φροντίδας του δήμου είναι και οι τρόποι προστασίας και οι χώροι φιλοξενίας αστέγων και πολιτών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι κινητικά ανάπηροι, κ.ά., σε περιόδους καύσωνα.

 

Ιδιωτική δράση

 

Από τα στελέχη της δημοτικής αρχής Νεάπολης-Συκεών εκφράστηκε η διάθεση για εποικοδομητική και αμφίδρομη συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, την προσοχή των οποίων εφιστούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στην άμεση ενημέρωση των Αρχών εάν αντιληφθούν οποιαδήποτε περίεργη ενέργεια ή μια πυρκαγιά εν τη γενέσει της.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η έκκληση που απευθύνει η δημοτική αρχή για την υποχρέωση των συμπολιτών μας να προβαίνουν σε προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης στους ιδιωτικούς χώρους κατοικιών και οικοπέδων τους.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν οι αντιδήμαρχοι Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος, Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας Στέλιος Γκατζές, Καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης, Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης και Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Τριανταφυλλιά Γαλανάκη, η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Ελένη Σιαμάτρα, ο διευθυντής του Β΄ Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Καρασαββίδης, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, ο αστυνόμος Α΄ του Α.Τ. Άνω Πόλης Ιορδάνης Καλαϊτζής, το στέλεχος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Ελευθέριος Μανούσης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Ζαχαρής, οι εκπρόσωποι του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Κατερίνα Κουρούδη, του ΕΚΑΒ Γεώργιος Βάγγος, του ΟΑΣΘ Ιωάννης Σαββίδης, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Γιώργος Βλάχος και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Γιάννης Κοντίδης και ο πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ Στέλιος Βαϊρλής.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr