Euroworking Group αύριο-Eurogroup την Παρασκευή αν υποβληθεί ελληνικό αίτημα

Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη και ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, σε περίπτωση υποβολής αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος, όπως δήλωσε πηγή της ευρωζώνης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup, ούτε η EWG.

 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αύριο αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα για παράταση του προγράμματος, ενώ σε δήλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης επισήμανε ότι εάν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup η ελληνική πλευρά θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής καθώς το θέμα είναι πολιτικό και αν απορριφθεί κι εκεί το αίτημα, η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτά που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός.

 

 

Συκρκιμένα, «η χώρα μας ζητάει να γίνει αποδεκτή η παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες» είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

Ο κ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm» υποστήριξε ότι αυτή η παράταση θα δώσει ανάσα στην οικονομία καθώς θα πάρουμε κάποια χρήματα, ενώ εκτίμησε πως η σκληρή στάση της Γερμανίας και του Σόιμπλε είναι για διαπραγματευτικούς λόγους ώστε «να τα βρούμε κάπου στη μέση του δρόμου». Ανέφερε, πάντως, ότι δεν γίνεται αποδεκτό το πλαίσιο της θέσης Σόιμπλε που, όπως σημείωσε, «δεν είναι πρόταση,αλλά απειλή».

 

Η Αθήνα δεν ζητάει παράταση του μνημονίου καθώς η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το μνημόνιο, επανέλαβε και τόνισε ότι

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα αν απορριφθεί το ελληνικό αίτημα και στη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτά που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός.

 

Στο μεταξύ για αύριο μετατέθηκε η κατάθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης του αιτήματος για παράταση του προγράμματος. Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» το αίτημα προς το Eurogroup θα περιλαμβάνει την παράταση της δανειακής σύμβασης, όχι όμως του Μνημονίου και θα βασίζεται στο σχέδιο Μοσκοβισί.

 

Μια ρεαλιστική πρόταση για συμφωνία με τους εταίρους πριν εκπνεύσει ο πολύτιμος χρόνος στον «πυρήνα» της διαπραγμάτευσης αλλά και χωρίς να υπαναχωρεί στα «τελεσίγραφα» επιχειρεί να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

 

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος/μνημονίου. Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς τη σαφώς από το πρόγραμμα/μνημόνιο», τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Κάθε παράταση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση, από την Αθήνα, των προβλεπομένων από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

 

«Δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι χώρες της ευρωζώνης έθεσαν τη Δευτέρα πέντε όρους για τη συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης ρπος την Αθήνα και “δεν τίθεται θέμα” νέας συζήτησης επ΄αυτών, πρόσθεσε.

 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ZDF, χθες το βράδυ, αρνητικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλεαπέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταθέσει στις Βρυξέλλες εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, αλλά ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης (μνημόνιο).

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση αυτή της Αθήνας, ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, αλλά ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Στη διατύπωση αυτή υπάρχει και το κλειδί (…). Το θέμα είναι αν θα ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα διάσωσης, ναι ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Εργαζόμαστε με τον επικεφαλής του Eurogroup για μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα που θα έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

«Συνεργάζομαι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για να πετύχουμε μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, ώστε να γεφυρωθεί το διάστημα μέχρι το καλοκαίρι» δήλωσε ο Γιούνκερ στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, προσθέτοντας ότι η παράταση θα δώσει τον χρόνο στους αξιωματούχους της ευρωζώνης και στη νέα κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε ένα νέο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

Στόχος της Γαλλίας είναι να βρεθεί μια συμφωνία με την χώρα μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας που να λαμβάνει υπόψη και την ψήφο των Ελλήνων και τους ευρωπαϊκούς κανόνες» δήλωσε από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.