Εξι ελληνικά ΑΕΙ στα 860 καλύτερα πανεπιστήμια

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στην κατάταξη «Times Higher Education» με τα 980 καλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης παγκοσμίως. Στην πρώτη θέση, μετά από πολλά χρόνια, «σκαρφάλωσε» το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο εκτόπισε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ (Caltech) στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Στάνφορντ, το Κέμπριτζ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Στην κατάταξη, τα αμερικανικά πανεπιστήμια «σαρώνουν» και φέτος (συνολικά εμφανίζονται 148), ενώ αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των πανεπιστημίων της Ασίας.

Σημαντικές είναι, όμως, και οι διακρίσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με πρώτο το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο κατατάσσεται στις θέσεις 301-350. Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (θέσεις 401-500), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (500-600), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (501-600), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501-600) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 601-800).

Κολακευτικά σχόλια
Τα σχόλια δε, για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα κολακευτικά. Ενδεικτικά, για το Πανεπιστήμιο Κρήτης τονίζεται πως έχει ερευνητική παράδοση και δημιουργεί προγράμματα που προάγουν τη διεθνή συνεργασία, ενώ για το ΑΠΘ αναφέρεται πως είναι ένα ίδρυμα με διεθνή φήμη, το οποίο δικαίως περηφανεύεται για τη σχέση του με το πρόγραμμα Erasmus. Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισημαίνεται ότι είναι γνωστό επειδή εστιάζει στην έρευνα, ενώ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα τμήματα των επιστημών και το Φιλοσοφικό.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ, «το πλέον μεγαλύτερο κρατικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη» όπως αναφέρεται, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους γνωστούς αποφοίτους του πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος.

Τέλος, για το Πανεπιστήμιο Πατρών τονίζεται ότι έχει διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τις έρευνές τους, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι συμμετέχει σε σειρά ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.