Εξτρα αναδρομικά για 1 εκατ. συνταξιούχους -Ποιοι μπορούν να τα διεκδικήσουν

Εξτρα αναδρομικά που προκύπτουν από περικοπές Δώρων και επικουρικών συντάξεων μπορούν να διεκδικήσουν πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη, ψηφίζεται η διάταξη για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου κι αμέσως μετά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή σε περίπου 1,1 εκατομμύρια δικαιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» τα έξτρα αναδρομικά αφορούν όσους έχουν περικοπές για 11 ή και περισσότερους μήνες. Οσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω από 1.000 ευρώ και μένουν εκτός πληρωμών από τα αναδρομικά 11μήνου που δίνει η κυβέρνηση, μπορούν να διεκδικήσουν με δικαστικές προσφυγές και μόνον την επιστροφή:

• Εντεκα μηνιαίων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 200 ευρώ. Τα ποσά επιστροφών είναι ως 25 ευρώ το μήνα για επικουρικές από τα 200 ως τα 250 ευρώ, από 26 ως 45 ευρώ για επικουρικές από 251 ως 300 ευρώ και από 60 ευρώ και άνω για επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ.
• Δύο «Δώρων» επικουρικής σύνταξης, δηλαδή δύο μηνιαίες επικουρικές συντάξεις.
• Ενός «Δώρου» κύριας σύνταξης που έφτανε ως τα 800 ευρώ.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι ανήκουν σε όλα τα Ταμεία και ως επί το πλείστον πρόκειται για συνταξιούχους των 400 και 500 ευρώ από τον ΟΓΑ, για χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ με 750 ως 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, για συνταξιούχους ΤΑΕ και ΤΣΑ με κύρια σύνταξη ως 1.000 ευρώ, καθώς και για χαμηλοσυνταξιούχους λόγω γήρατος από άλλα Ταμεία.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγησε προ ημερών το πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά.

Αναδρομικά: Τα σημεία που χρήζουν προσοχή
Η ρύθμιση για τα αναδρομικά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», έβαλε «κόφτη» διεκδικήσεων μόνον σε όσους πληρωθούν τις επιστροφές 11μήνου που θα καταβάλει η κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου.
Οι συνταξιούχου που είχαν τις παράνομες μειώσεις αλλά μένουν εκτός πληρωμών, δηλαδή δεν παίρνουν τίποτε, δεν έχουν κανένα «απαγορευτικό» στις διεκδικήσεις τους και βάσει νόμου έχουν δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά για να πληρωθούν με τον ίδιο τρόπο τα αναδρομικά που θα πάρουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ χρειάζεται προσοχή στα εξής σημεία:

• Πληρώνονται αναδρομικά οι συνταξιούχοι που είχαν στις κύριες συντάξεις είτε τη μείωση του νόμου 4093 είτε και τη μείωση του νόμου 4051, εφόσον η κύρια σύνταξή τους ή το άθροισμα συντάξεων ξεπερνούσε στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 τα 1.000 ευρώ.
• Δεν πληρώνονται αναδρομικά για τις μειώσεις των ίδιων νόμων στις επικουρικές συντάξεις για όσους είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ.
• Δεν πληρώνονται αναδρομικά για την κατάργηση Δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις σε κανέναν συνταξιούχο είτε πάνω είτε κάτω από 1.000 ευρώ.
• Δεν πληρώνονται αναδρομικά σε επικουρικές συνταξιούχων που έχουν άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ.

Ποιοι διεκδικούν επιπλέον αναδρομικά με ή χωρίς πληρωμή
Οι κατηγορίες που μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά, πέραν της κυβερνητικής ρύθμισης για τις επιστροφές μειώσεων 11μήνου, είναι:

  1. Οσοι είναι δικαιούχοι αναδρομικών κύριας σύνταξης ενώ έχουν ήδη κάνει προσφυγές και περιμένουν απόφαση για επιστροφές πέραν του 11μήνου σε κύρια και επικουρική σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 300.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα πάρουν αναδρομικά από τις μειώσεις κύριων συντάξεων και αν το δικαστήριο τους βγάλει περισσότερα θα πάρουν τη διαφορά.
  2. Οσοι είναι δικαιούχοι αναδρομικών κύριας σύνταξης αλλά δεν έχουν ασκήσει προσφυγές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 700.000 συνταξιούχοι οι οποίοι αν αρνηθούν να εισπράξουν τα αναδρομικά 11μήνου καταθέτοντας την επιστροφή που θα τους πιστωθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα έχουν δικαίωμα προσφυγής για μεγαλύτερο ποσό. Αν εισπράξουν το 11μηνο των επιστροφών στην κύρια σύνταξη αυτόματα αποσβέννυται κάθε άλλη απαίτηση βάσει νόμου.
  3. Οσοι δεν είναι δικαιούχοι αναδρομικών και δεν παίρνουν τίποτε, έχουν το δικαίωμα προσφυγών για τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές.


Πηγή: iefimerida.gr