Φεύγουν τρέχοντας οι ξένοι από ελληνικές τράπεζες και ΤΧΣ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ούτε τα στελέχη των ευρωπαϊκών οικονομικών και ελεγκτικών μηχανισμών δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τη χώρα μας. Φεύγουν τρέχοντας για να σωθούν, καθώς έχουν αυτή τη δυνατότητα, σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα και αναγκάζονται να υφίστανται τις όποιες θεόσταλτες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, που τις περισσότερες φορές απαιτούν να βάζουν ακόμα βαθύτερα οι αδύναμοι πολίτες το χέρι στη τσέπη για να πληρώνουν τον έναν φόρο μετά τον άλλο.

Ο λόγος για την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, αλλά και για τον προοριζόμενο για επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Πολωνό καθηγητή Οικονομικών και πρώην υπουργό Οικονομικών, Μάρεκ Μπέλκα, ο οποίος, αν κι έχει θητεύσει σε πολύ επικίνδυνες και εμπόλεμες περιοχές όπως η Βαγδάτη, δεν φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενος με την προοπτική να αναλάβει την ηγεσία του ΤΧΣ. Οι φήμες τον θέλουν να εποφθαλμιά τη θέση της Ντενιέλ Νουί που, όσο να’ναι, θα έχει να κάνει με σοβαρούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι με τους αναξιόπιστους Έλληνες πολιτικούς που αλλάζουν γνώμη από τη μια στιγμή στην άλλη και είναι γνωστοί για τα προβλήματα και την ανακατωσούρα που προκαλούν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Σύμφωνα μ’ αυτές τις φήμες μάλιστα, αυτό το κενό βρήκε η ελληνική κυβέρνηση και παλεύει να διατηρήσει ως μόνιμο και όχι προσωρινό στο ΤΧΣ, τον Χριστόφορο Στράτο, συγγενή της Δανάης Στράτου, συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ποιος θα μπορούσε να τους αδικήσει βέβαια; Το τραπεζικό μας σύστημα πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι στόχοι που θέλει να βάλει ο SSM σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για έσοδα από τη διαχείριση κόκκινων δανείων ανέρχονται σε 43 δις σε τρία χρόνια για κάθε χώρα. Κάτι που για την Ελλάδα θεωρείται άπιαστο όνειρο. Και όχι τυχαία.

Οι φήμες πάντως προς το παρόν δείχνουν να διαψεύδονται. Αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις διαψεύσεις Ντανιέλ Νουί δεν φαίνεται να φεύγει από τον SSM. Η θητεία της λήγει σε μια διετία, έχει στήσει η ίδια τον συγκεκριμένο μηχανισμό, θεωρείται πετυχημένη στη Φρανκφούρτη και δεν φαίνεται να τίθεται θέμα πρόωρης αποχώρησής της. Από την άλλη, ο Μ.Μπέλκα, ίσως κιόλας θέλοντας και μη, φαίνεται να καταλήγει στην Ελλάδα και στο ΤΧΣ. Από τη μια δε φεύγει από τη θέση της η Ντ.Νουί, από την άλλη οι δανειστές θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος για το ΤΧΣ ώστε να επιβάλλει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους όρους που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

Ας μείνουμε λοιπόν στο ότι πρόκειται απλά για φήμες ότι τα δύο παραπάνω οικονομικά στελέχη δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αλλά όπως λέει ο πάνσοφος λαός μας, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και επίσης η λογική του καθενός θα τον απέτρεπε από το να μπλέξει με την ελληνική πραγματικότητα.

Μένει να δούμε τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε μείνουν είτε δε μείνουν, η πραγματικότητα είναι μία. Τίποτα καλό θα σημάνει αυτό για τους Έλληνες δανειολήπτες ή για όλους τους Έλληνες φορολογούμενος. Οι δανειστές θέλουν να τελειώνουν με τα κόκκινα δάνεια και μπροστά σ’ αυτό δεν λογαριάζουν τίποτα και κανέναν. Ούτε κυβερνήσεις, ούτε νομοθεσίες, και – κυρίως- ούτε δανειολήπτες που λόγω των μνημονίων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.