Φυλακισμένοι δανειολήπτες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Φυλακισμένους κρατάει τους δανειολήπτες του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που χρησιμοποιεί τις δόσεις των δανείων τους για να επιβιώσει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν την ατυχία να πάρουν δάνειο από το ΤΠΔ τις καλές εποχές, το βλέπουν τώρα να τους στραγγαλίζει για να επιβιώσει, αρπάζοντας από το λογαριασμό τους, που είναι για τη μισθοδοσία τους, το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους και παράλληλα να τους οδηγεί σε φτώχια και οικονομικό μαρασμό.

Το ΤΠΔ, όπως κι οι τράπεζες άλλωστε, έχει εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες για την επιβίωσή του άρση των capital controls. Η οποία όμως δεν πρόκειται να γίνει πριν τα μέσα του 2017. Γι αυτό, δεν έχει άλλο τρόπο διατήρησης της ρευστότητάς του για τα δικά του και μόνο έξοδα, από το να κρατάει φυλακισμένους τους δημόσιους υπαλλήλους που κάποια στιγμή είχαν πάρει δάνειο από αυτό. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 160.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά ως εργοδότη το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό το ίδιο το υπουργείο που μείωσε έως 40% τις ετήσιες αποδοχές τους και τώρα, φορώντας τον μανδύα του τραπεζίτη αρνείται να τους δώσει ευνοϊκούς όρους για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Σήμερα οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν επιτόκια αποπληρωμής κατά μέσο όρο στο 5,5%. Η μηνιαία δόση που πλήρωναν «άγγιζε» τα 1.000 ευρώ, αλλά δεν έχει μειωθεί όπως συνέβη με τις περικοπές των αποδοχών τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν γιατί το ΤΠΔ παρακρατούσε τη δόση του στεγαστικού τους δανείου από το λογαριασμό μισθοδοσίας και το υπόλοιπο ποσό έμεινε στον λογαριασμό γα τον δανειολήπτη. Το 2012, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος καθόρισε ότι το 30% των μηναίων αποδοχών θα πηγαίνει στην εξόφληση του στεγαστικού δανείου. Αλλά τα δυσθεώρητα επιτόκια του 5% και 6% δεν μεταβλήθηκαν, με αποτέλεσμα το 30% της παρακράτησης του μισθού δεν έφθανε για την αποπληρωμή του δανείου. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής το ΤΠΔ το ζητούσε σε διάστημα έξι μηνών, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν σε θέση να το αποπληρώσουν, υποχρεώθηκαν σε ρύθμιση της ληξιπρόθεσμης οφειλής με τα ίδια επιτόκια.

Αυτή τη στιγμή, από τα 144.000 δάνεια μόνο των 50% των δανειοληπτών προσήλθε και αξιοποίησε τη ρύθμιση Βενιζέλου, ενώ στο νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί 4.500 δάνεια.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιβιώνει χάρη σε σημαντικό βαθμό από το «άρμεγα» των δανειοληπτών δημοσίων υπαλλήλων, που να σημειωθεί συνέβαλλαν στη διαμόρφωση των κερδών μετά από φόρους ύψους 103.626.355,42 ευρώ το 2014 έναντι 106.714.834,11 ευρώ το 2013.

Πρόκειται για έναν άκρατο εγκλωβισμό χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων που το ίδιο το κράτος μείωσε πολύ εύκολα το μισθό τους, αλλά δεν αναγνωρίζει ότι με αυτή τη μείωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι μόνο δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά ούτε και να ζήσουν. Η δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας, φέρεται σαν κοινός εκβιαστής απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους που οδηγούνται στη φτώχεια και στην απώλεια της κατοικίας τους, χωρίς να βλέπουν ούτε μία μικρή βοήθεια από το κράτος. Κι αυτό, ενώ παλιότερα πλήρωναν κανονικότατα τις υποχρεώσεις τους προς το ΤΠΔ. Και πώς θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, αφού συνέδεσαν το λογαριασμό μισθοδοσίας τους με το δάνειό τους. Και γιατί το έκαναν τότε αυτό; Επειδή ήταν χαζοί και άσχετοι. Φυσικά όχι. Το έκαναν γιατί είχαν εμπιστοσύνη στο κράτος. Γιατί ήξεραν ότι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες νοιάζονται μόνο για τις τσέπες τους και τα ταμεία τους. Γι αυτό επέλεξαν την εμπιστοσύνη του κράτους. Αλλά το ίδιο το κράτος που υπηρετούν επί τόσα χρόνια, μεταβλήθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη σε στυγνό εκβιαστή ο οποίος απειλεί να τους αρπάξει το σπίτι, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά μόνο και μόνο για να επιβιώσει το ΤΠΔ, που σε αντίθετη περίπτωση θα έκλεινε.