Φιλοξενία προσφύγων στη Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση του ΟΗΕ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων, με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα. Για το συγκεκριμένο σχέδιο μίλησε η πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», Ελεάννα Ιωαννίδου, στο radio1d.gr, και στην εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους δημοσιογράφους Σάκη Αποστολάκη και Ανδρέα Σταματόπουλο.

Όπως είπε η Ε.Ιωαννίδου, το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο από τα τέλη του 2014, ενώ στην υποδοχή των προσφύγων θα συμμετέχουν και οι δήμοι Καλαμαριάς και Συκεών. Το πρόγραμμα, που θα γίνει σε συνδυασμό με τους χώρους φιλοξενίας στα στρατόπεδα, προβλέπει φιλοξενία 1.500 προσφύγων σε ξενοδοχεία και ξενοίκιαστες κατοικίες και σίτισή τους σε εστιατόρια. Το κόστος θα καλύψει υπό μορφή voucher η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και αφορά ένα βάθος χρόνου που καλύπτει τα 2 έτη. Σήμερα το μεσημέρι έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, ώστε να σχεδιαστεί ο τρόπος συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Η Ε.Ιωαννίδου υπογράμμισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη σε ρούχα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται είτε στην Ειδομένη, είτε στους χώρους φιλοξενίας, αλλά υπάρχει ανάγκη σε ξηρά τροφή, γάλα, παιδικές τροφές, αλλά κυρίως υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε μπιμπερό, καθώς υπάρχουν βρέφη ασυνόδευτα, αλλά και μητέρες που δεν μπορούν πλέον να θηλάσουν τα παιδιά τους λόγω της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί και υφίστανται.