Φλαμπουράρης: Ενδέχεται σύντομα να πάμε σε εκλογές

Την εκτίμηση ότι η χώρα σύντομα ενδέχεται να οδηγηθεί στις κάλπες εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ προτείνει ανοιχτό συνέδριο για ένα νέο πολιτικό σχέδιο.

«Οι εκλογές, όπως και το δημοψήφισμα, είναι μια δημοκρατική διαδικασία που είναι αναγκαία όταν υπάρχουν προβλήματα, ώστε να απαντήσει σε αυτά ο λαός. Ενδέχεται, λοιπόν, να χρειαστεί σύντομα να πάμε σε εκλογές» είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή.

Ο κ. Φλαμπουράρης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υπογραμμίζει πως οι εκλογές είναι αναγκαίες όταν υπάρχει αναγκαστική αλλαγή προγραμματικών κατευθύνσεων ή όταν χαθεί η εμπιστοσύνη από ένα κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

«Ας μην δαιμονοποιούμε τη διαδικασία. Αυτό το έκανε πάντα η Δεξιά, για να παραμένει στην εξουσία. Η Αριστερά, όμως, έχει άλλη κουλτούρα. Είναι δυνατόν όταν υπάρχουν προβλήματα ή αναγκαστική αλλαγή προγραμματικών κατευθύνσεων ή χάσιμο εμπιστοσύνης από ένα κομμάτι, να μην πάμε σε εκλογές; Διαφορετικά πώς θα μπορεί να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική;» τονίζει.

 

Ωστόσο, μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ είπε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται για εκλογές και ότι προέχει το κλέισιμο μιας όσο τον δυνατόν συμφερότερης για το λαό συμφωνίας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση και θα πάρει τις αποφάσεις της μετά την ψήφιση της συμφωνίας. «Αν έχουμε ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία γιατί να πάμε σε εκλογές», επισήμανε. Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

 

Ανοιχτό συνέδριο

Στο ερώτημα της εφημερίδας Εποχή με ποιο πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει σε εκλογές ο υπουργός Επικρατείας δεν αρνείται πως είναι πρωτόγνωρη εμπειρία να έχει η Αριστερά τη διακυβέρνηση και να πρέπει να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία.

 

Γι΄ αυτό, σημειώνει πως, «είναι ανάγκη να συζητήσουμε, σε ένα ανοιχτό συνέδριο με τον κόσμο και τον κοινωνικό χώρο που συνέβαλε να φτάσει ως εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το νέο πολιτικό σχέδιο στις συγκεκριμένες συνθήκες. Και από τη στιγμή που θα το συνδιαμορφώσουμε, οφείλουμε και να το υπηρετήσουμε όλοι μαζί».

 

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει, οι σύνεδροι πρέπει να εκλεγούν από μια ευρεία βάση, ύστερα από μια καμπάνια εγγραφών. «Θέλουμε να συμμετέχουν και να έχουν λόγο οι κοινωνικές δυνάμεις που στήριξαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν εννοώ να γίνουμε σαν το ΠΑΣΟΚ που έλεγε πως όλοι είναι μέλη και πρέπει να ψηφίσουν. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μόνιμα ανοιχτός στην κοινωνία, και στις δυνάμεις εκείνες που τον στήριξαν» αναφέρει ο κ. Φλαμπουράρης.

 

Για τους διαφωνούντες

Για τους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας ο υπουργός δηλώνει: «Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι κυβέρνηση. Μπορεί κάποιες αποφάσεις να πάσχουν σε ένα βαθμό από δημοκρατικές λειτουργίες και ευαισθησίες, αλλά όταν φτάνεις στη Βουλή, κατά τη γνώμη μου η άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι νοητή. Θεωρώ πως ήταν λάθος από πλευράς των συντρόφων».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φλαμπουράρης απηύθυνε κάλεσμα στους διαφωνούντες να «συνέλθουν» έστω και την τελευταία στιγμή. Υποστήριξε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αριστερή, ριζοσπαστική κυβέρνηση και είναι «unfair» τα ίδια τα στελέχη της να μην της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

«Και εμένα με πίκρανε και τον πρωθυπουργό ακόμη περισσότερο, παρόλα αυτά είναι σύντροφοί μου ακόμη και τους κάνω έκκληση την τελευταία στιγμή να επανέλθουν, να συνέλθουν, να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, η Αριστερά είναι στην κυβέρνηση, δεν είναι αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, «οι επιλογές είναι ή φεύγεις από την κυβέρνηση ή αγωνίζεσαι μέσα σε αυτές τις συνθήκες να διευκολύνεις αυτούς που πλήττονται περισσότερο».

 

Ο υπουργός Επικρατείας περιγράφει το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο προσπαθεί να κινηθεί η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. «Η κυβέρνηση έχει εντατική δουλειά μπροστά της. Από τη μία, να πετύχει μια συμφωνία, η οποία θα είναι -όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες- όσο το δυνατόν κοντύτερα στους ανθρώπους του μόχθου και από την άλλη, να προγραμματίζει αλλά και να εφαρμόζει πολιτικές και νομοσχέδια που ετοιμάζονται, ώστε να μειώνουν τα αρνητικά από την εφαρμοζόμενη πολιτική της συμφωνίας», αναφέρει ο κ. Φλαμπουράρης και σημειώνει πως η κυβέρνηση «παρά τις ρωγμές», θα προσπαθήσει να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

 

«Όπως και να έχει, η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε τα 84 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται για να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχουμε. Ζητούμενο δεν είναι πώς θα απεγκλωβιστούμε, αλλά αν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα παράλληλο σύστημα, το οποίο θα παρέχει στην κοινωνία ανάσες», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.

 

 

Για την αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ

Ο υπουργός αναφέρεται στο στόχο αξιοποίησης του πακέτου των 35 δισ. ευρώ για την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εξηγεί ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέτει στο επίκεντρο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και αποκαλύπτει ότι σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών που θα αξιοποιούν ανεκμετάλλευτα στρέμματα του δημοσίου ή της Εκκλησίας, τα οποία θα καλλιεργήσουν οι αγρότες, με τη στήριξη του κράτους στα πρώτα τους βήματα. «Αντίστοιχα θα προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές, ο τουρισμός και άλλα. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και αφετέρου θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» δηλώνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να αναζητήσει άλλες μορφές διακυβέρνησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υπάρχουσες δυσκολίες» δηλώνει ο κ. Φλαμπουράρης και τονίζει: «Ήρθε η ώρα όλοι μας να σκεφτούμε τη νέα κατάσταση και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, να αναζητήσουμε τις νέες μορφές πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Έτσι θα αποδείξουμε πως η Αριστερά, η οποία ποτέ δεν κυβέρνησε, μπορεί να το κάνει και μάλιστα με επιτυχία».

 

 

 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr