ΦΟΔΣΑ: Νέα έργα στη μάχη κατά των σκουπιδιών

Νέα έργα στη μάχη κατά των σκουπιδιών, όπως μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και ενέργειας, σχεδιάζει να αναπτύξει σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Το επόμενο δεκαήμερο μάλιστα βγαίνει στον αέρα η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος θα προβλέπει και άξονες πολιτικών για τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και δείκτες απόδοσης των έργων.

 

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά ειαός από το χάρτη των νέων έργων που θα σχεδιαστούν για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία η διοίκηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, όπως άλλωστε όλοι οι αντίστοιχοι φορείς στη χώρα, πρέπει να ακολουθήσουν κανόνες στη διαχείριση των απορριμμάτων βάσει της κοινοτικής οδηγίας του 2008, που αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα απορρίμματα και το περιβάλλον. Η στρατηγική αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης-ανάκτησης των υλικών κατά 50% και άνω του 70% για τα απόβλητα εκσκαφών, για τις οποίες όμως θα υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά δείκτες απόδοσης.

Μιλώντας για το στοίχημα της ανάπτυξης που καλείται να κερδίσει ο ΦΟΔΣΑ, ο πρόεδρος Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι με τη δρομολόγηση των νέων έργων σε Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην περιφέρεια στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και στο μέλλον να γίνεται μόνον απόθεση υπολειμμάτων. Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), ο κ. Γεράνης επισήμανε ότι θα βγει στον αέρα έως τα μέσα Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθεί η κατασκευή των έργων.

 

ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΤΡΕΙΣ-ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

 

Αναφορικά με τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας σε νέες μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ εκτίμησε ότι τρεις έως τέσσερις σύγχρονες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων είναι αρκετές.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι τόσο τα νέα έργα όσο και τους άξονες πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα υποδείξει η μελέτη αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), το κόστος της οποίας θα καλυφθεί πιθανόν από πόρους του ΕΣΠΑ. ‘Τις επόμενες ημέρες θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος στην ουσία θα αποτελέσει το χάρτη των νέων έργων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία”, δήλωσε ο κ. Γεράνης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ειδικά τα δύο νέα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης που προγραμματίζονταν να κατασκευαστούν στο νομό Θεσσαλονίκης, σε Μαυροράχη και Άγιο Αντώνιο, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ εκτιμά πως είναι απαραίτητα. “Για εμάς είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει να περιμένουμε τον ΠΕΣΔΑ, για να δούμε τι μπορεί να γίνει”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία με την οποία θα λειτουργήσουν οι νέες μονάδες, υποστήριξε ότι προϋποθέσεις είναι η φιλικότητα προς το περιβάλλον, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη, οι δυναμικότητες, που θα λαμβάνουν υπόψη τα σημερινά δεδομένα ποσοτήτων, και το σύνολο των απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος με βάση το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.

 

ΣΜΑ Ευκαρπίας Κόλλησε

 

Στα τέλη του 2014 αναμένεται να παραδοθεί τελικά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία. Το έργο επρόκειτο να παραδοθεί νωρίτερα, προκειμένου η δοκιμαστική λειτουργία του να γίνει το καλοκαίρι, ωστόσο οι εργασίες σκοντάφτουν σε μία βραχώδη έκταση που ανακάλυψαν τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου. “Το πρόβλημα είναι καθαρά τεχνικό και οι τεχνικές υπηρεσίες του Φορέα προσπαθούν να βρουν λύση με τον εργολάβο, ώστε να ξεπεραστεί και οι εργασίες εκσκαφής να συνεχιστούν κανονικά”, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μ. Γεράνης. Σηοτο… βράχο μείωσε μάλιστα ότι για αυτό το πρόβλημα συγκαλείται σήμερα σύσκεψη στο Φορέα, προκειμένου οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας να ενημερώσουν τη διοίκηση σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο.

Ο ΣΜΑ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Θεσσαλονίκη, μετά το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με τη λειτουργία του οποίου θα μειωθούν το λειτουργικό κόστος των δήμων στον τομέα της καθαριότητας αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη.

Παράλληλα στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου, όπου κατασκευάζεται ο ΣΜΑ, η διοίκηση του ενιαίου πλέον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει να αναπτύξει εκπαιδευτικές χρήσεις για μαθητές στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και να διαμορφώσει γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και κοινόχρηστους χώρους ξεκούρασης. “Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, του πρώτου σε όλη τη χώρα, έκανε πράξη αυτό που έλεγε εξαρχής ότι τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα. Η αυτοδιοικητική οικογένεια έδωσε τη μάχη της για αυτό το έργο και την κέρδισε προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος”, τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

 

Πηγή: Μακεδονία