ΦΟΔΣΑ: Προς εκτόνωση τα προβλήματα με τα σκουπίδια

Προς εκτόνωση οδεύουν τα προβλήματα με τα σκουπίδια στο νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερη ένταση στις αρχές του τρέχοντος μήνα, όταν ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή της Μαυροράχης δεν μπορούσε πλέον να δεχθεί παρά ελάχιστες ποσότητες αστικών αποβλήτων, καθώς οι κυψέλες του είχαν κορεστεί.

 

Οπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, το αργότερο μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας τα προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί πλήρως και η κατάσταση με την απόθεση των απορριμμάτων στους χώρους του ΧΥΤΑ θα έχει ομαλοποιηθεί.

Τα προβλήματα στον τομέα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν εικόνες με ξεχειλισμένους κάδους στους δήμους της Θεσσαλονίκης εν μέσω της εορταστικής περιόδου, δημιουργήθηκαν λόγω της συμφόρησης και της δεύτερης κυψέλης του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Εξάλλου, τα έργα για την κατασκευή της τρίτης κυψέλης, η οποία θα έδινε λύση στο πρόβλημα, έχουν καθυστερήσει σημαντικά, αφού κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης εκσκαφικών εργασιών υποχώρησαν τα πρανή και άρχισαν να σχίζονται οι μεμβράνες και τα γεωυφάσματα.

ΛΥΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, τα προβλήματα που είχαν ταλαιπωρήσει τους Θεσσαλονικείς κατά το προηγούμενο διάστημα θα αποκατασταθούν πλήρως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς έχουν δρομολογηθεί όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση του πυθμένα της τρίτης κυψέλης.

“Ήδη έγιναν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, όπως ακριβώς προβλέπεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία, και δόθηκε το ‘πράσινο φως’

 

για τη χρήση του πυθμένα της τρίτης κυψέλης. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις στην περιοχή, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν τα απορριμματοφόρα. Το αργότερο σε μία εβδομάδα θα αρχίσει η απόθεση στον πυθμένα της τρίτης κυψέλης και επομένως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως και δεν θα υπάρχουν αναμονές στον χώρο του ΧΥΤΑ”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο πυθμένας της τρίτης κυψέλης του ΧΥΤΑ έχει χρόνο ζωής περίπου δύο ετών. “Συγχρόνως, θα κινηθούμε με ταχύτητα και θα προχωρήσουμε σε επαναδημοπράτηση, για να ολοκληρωθούν όλα τα προβλεπόμενα έργα στην τρίτη, αλλά και στην τέταρτη κυψέλη του ΧΥΤΑ”, πρόσθεσε ο κ. Γεράνης, διαβεβαιώνοντας όχι έχουν αναληφθεί όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε ο νέος χρόνος να μη βρει τη Θεσσαλονίκη με σκουπίδια στους δρόμους της.

 

Δήμοι: Μάχη για καθαρές πόλεις

 

Οι δήμοι, πάντως, δίνουν καθημερινή μάχη, ώστε οι πόλεις να διατηρηθούν κατά το δυνατόν καθαρότερες μέχρις ότου διευθετηθούν οριστικά τα προβλήματα με τη διαδικασία απόθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, παρότι οι ποσότητες των παραγόμενων απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της εορταστικής περιόδου, κατάφερε να διατηρήσει την πόλη σε μια αξιοπρεπή κατάσταση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α., ώστε να δρομολογούνται άμεσες λύσεις όποτε ανέκυπταν προβλήματα Στον κεντρικό δήμο η μεγαλύτερη κρίση παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, καθώς η ροή των κοντέινερ που μετέφεραν τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης ήταν πολύ αργή. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε την Κυριακή μετά από πρωτοβουλίες του κ. Παππά, ο οποίος ζήτησε μεταξύ άλλων από τον Μιχάλη Γεράνη να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόθεσης των απορριμμάτων.

 

Χτες η εικόνα στον δήμο Θεσσαλονίκης ήταν σε γενικές γραμμές καλή, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει το ίδιο σε πολλούς περιφερειακούς δήμους, όπως και στην Καλαμαριά, όπου οι κάδοι σε διάφορες γειτονιές παρέμεναν ξεχειλισμένοι.

“Καθημερινά εξαντλούμε κάθε δυνατότητα ώστε να διατηρήσουμε τις γειτονιές σε μια αξιοπρεπή κατάσταση. Η εικόνα ασφαλώς δεν είναι η επιθυμητή, αλλά έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την καθαριότητα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Οι καθυστερήσεις στον ΧΥΤΑ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μεγάλες και επιπλέον, λόγω του βροχερού καιρού και των άσχημων συνθηκών, άρχισαν να εκδηλώνονται βλάβες στα απορριμματοφόρα οχήματα”, ανέφερε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας, σημειώνοντας ότι από τις επόμενες κιόλας ημέρες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία