Φονική κακοκαιρία πλήττει τη Βουλγαρία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κακοκαιρία που πλήττει, από την Παρασκευή, τη Βουλγαρία.

 

Ένας 64χρονος άνδρας από το χωριό Γκόρνα Κούλα, κοντά στην πόλη Κρούμοβγκραντ, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το Σάββατο, βρέθηκε χθες νεκρός στο χιόνι.

Την τελευταία του πνοή άφησε μέλος ομάδας ορεινής διάσωσης και εργαζόμενος σε σαλέ στο χωριό Τάτζα, στην περιφέρεια Στάρα Ζαγκόρα. Ο άτυχος άνδρας καθάρισε από τα χιόνια τον δρόμο που οδηγεί στο σαλέ και την ώρα που επέστρεφε έπαθε έμφραγμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Συνολικά πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, καθώς τρεις σκιέρ σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση χιονοστιβάδας στο όρος Πίριν.

Εκατοντάδες πόλεις στη νότια Βουλγαρία παραμένουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και με σοβαρά προβλήματα στις οδικές υποδομές εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι σε ισχύ και σήμερα στους δήμους Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Χάσκοβο, Πάζαρντζικ και Πλόβντιβ.

Το πρωί, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι τοπικές αρχές στον δήμο Μπρατσίγκοβο, μεγάλο τμήμα του οποίου παραμένει από το Σάββατο χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει φθάσει τα δύο μέτρα και περισσότερα από 210 σχολεία σε περιοχές, στις οποίες τα προβλήματα είναι έντονα, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 850 οικισμοί σε όλη τη χώρα. Στην περιφέρεια Κίρτζαλι, προβλήματα με την ηλεκτροδότηση έχουν εδώ και μέρες οι δήμοι Άρντινο, Κίρκοβο και Τσερνουτσένε. Συνεργεία της επιχείρησης ηλεκτρισμού καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Καθώς άρχισαν να εξομαλύνονται τα προβλήματα που υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες στις τηλεπικοινωνίες ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών ειδοποιεί τις αρχές ότι δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Προμήθειες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρονται, με οχήματα εκτός δρόμου, σε ομάδες διάσωσης που επιχειρούν σε χωριά της περιφέρειας Κίρτζαλι.