Φόροι, ασφαλιστικό και Λεβέντης στο Πρωτοχρονιάτικο μενού…

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Ρεβεγιόν με το σχέδιο για… το νέο Ασφαλιστικό θα κάνουν φέτος στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί την Τετάρτη (30/12) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας παρέδωσε τις τελικές προτάσεις της για την επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη (29/12) συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η τελική πρόταση του Μαξίμου σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό θα σταλεί στους θεσμούς τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας σχεδιάσει κύκλων επικοινωνίας με τους ομολόγους του γύρω από τη ελληνική πρόταση στο α΄ δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016. Το ραντεβού Κατρούγκαλου – εκπροσώπων θεσμών τοποθετείται για τις 18-20 Ιανουαρίου, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 30 Ιανουαρίου.

Πάντως το σχέδιο το οποίο παρέδωσε χθες ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος στον Αλέξη Τσίπρα δεν περιλαμβάνει στα βασικότερα σημεία του, καμία μείωση σε κύριες-επικουρικές αυξήσεις αλλά περιλαμβάνει αυξήσεις 1,5% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο του Υπ. Εργασίας

Συγκεκριμένα το σχέδιο Κατρούγκαλου – Πετρόπουλου προβλέπει αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και αύξηση 0,5% στις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο σχέδιο προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης 0,8% -1% για τις συντάξεις με 15 χρόνια ασφάλισης και ποσοστά αναπλήρωσης 1,5% για τις συντάξεις με 40 χρόνια ασφάλισης. Συνολικότερα, με 15 χρόνια ασφάλισης θα μπορεί κανείς να παίρνει μία εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ύψους 384 ευρώ, ενώ για 40 χρόνια ασφάλισης θα ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης 60-65%.

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές προτείνουν ποσοστά αναπλήρωσης γύρω στο 50% και εθνική σύνταξη εφόσον έχει κάποιος 20 χρόνια ασφάλισης και, μάλιστα, με εισοδηματικά κριτήρια. Εξάλλου, οι δανειστές αντιτάσσονται στις αυξήσεις των εισφορών.

Αναζητείται μία ενδιάμεση λύση

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr ζητούμενη για το Μαξίμου -παρά το “ακραίο”, για τα δεδομένα των δανειστών, το οποίο έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας- είναι η εξεύρεση μίας λύσης ενδιάμεσης, προσωρινής και κοινά αποδεκτής τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους δανειστές.

Αυτή η άμεση λύση θα μπορούσε να “τρέξει” για τα επόμενα 1-2 χρόνια και από εκεί και πέρα να “τρέξει” το νέο Ασφαλιστικό σε όλο του το εύρος.

Μελέτη στα χέρια του Μαξίμου

Στη “φαρέτρα” του Μαξίμου βρίσκεται μελέτη εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με την οποία τεκμηριώνονται οι αρνητικές συνέπειες που θα έχουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, ενώ προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων του Ασφαλιστικού μέσω μεταφοράς εισπράξεων από φόρους σε τυχερά παιχνίδια, από πρόστιμα παντός τύπου, αποκρατικοποιήσεις και τέλη σε συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων.

Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα.

Το πολιτικό στοίχημα και ο Λεβέντης

Η υπέρβαση του μεγάλου κάβου του ασφαλιστικού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οποιοδήποτε ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία απειλεί να οδηγήσει σε λύσεις και εφεδρείες που ήδη διχάζουν και προκαλούν αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Το λεγόμενο «Plan B Λεβέντη» έχει γίνει ήδη πεδίοεσωτερικών αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να διαμηνύουν ότι το «δημαγωγικό συνονθύλευμα» της Ενωσης Κεντρώων δεν μπορεί να προβάλλεται ως σοβαρή πολιτική εφεδρεία συγκυβένησης και διακυβέρνησης.

Οι δημόσιες «επιθέσεις φιλίας» κορυφαίων υπουργών προς τον Βασίλη Λεβέντη – με τελευταίους τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Μάρδα – έχουν πυροδοτήσει ανοιχτή δυσφορία εκ των έσω με πρωτοστάτες στελέχη και βουλευτές της Ομάδας των 53. Τα εν λόγω στελέχη επισημαίνουν ότι τα μηνύματα προσέγγισης απειλούν να καταστήσουν τον Λεβέντη ντε φάκτο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, δίνοντάς του χώρο να «παίζει» με ρητορικές και επικοινωνιακές κορώνες, του τύπου ότι μια «εντολή Καραμανλή» μπορεί να οδηγήσει τον Καμμένο εκτός κυβέρνησης ή ότι «βουλευτής του Ποταμιού του πρότεινε να ρίξουν τον Τσίπρα».

«Έλεος, ρε παιδιά. Ο Λεβέντης δεν είναι χθεσινός», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο και του Θανάση Καρτερού στην Αυγή, ενώ μετά τον θόρυβο των τελευταίων ημερών κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν την Τετάρτη να κατεβάσουν τους τόνους και να υποβαθμίσουν τα σενάρια της προσέγγισης με την Ενωση Κεντρώων. Κατά τις πηγές αυτές, οι δηλώσεις Μάδα και Φλαμπουάρη ήταν «προσωπικές απόψεις» και δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας» με το κόμμα Λεβέντη.

Οι ίδιες πηγές, όμως, δεν διέψευδαν ότι οι θύρες των συναινέσεων παραμένουν ανοιχτές, οι δε πληροφορίες επιμένουν ότι για μερίδα του κυβερνητικού επιτελείου η «εφεδρεία Λεβέντη» παραμένει η πιο ενδεδειγμένη γραμμή άμυνας σε περίπτωση ισχυρών πολιτικών αναταράξεων είτε στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, είτε στην κοινοβουλευτική συνοχή της συγκυβέρνησης κατά τη δοκιμασία του ασφαλιστικού.

Το κατά πόσο, ωστόσο, αυτή η γραμμή άμυνας και αυτός ο σχεδιασμός θα αναχθούν και σε βασικό σενάριο του Μαξίμου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες – ανάμεσά τους, τόσο το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας για το ασφαλιστικό όσο και το αποτέλεσμα της εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ την επόμενη Κυριακή…