Φοροκυνηγητό: «Βροχή» οι λίστες καταθετών εξωτερικού

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Νέες λίστες με ονόματα φορολογουμένων που «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού βάζουν στο μικροσκόπιό τους οι ελεγκτικές αρχές, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν δρομολογήσει για την αποκάλυψη «μαύρου» και αδήλωτου χρήματος με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για τη νέα λίστα Μπόργιανς με τα 475 ονόματα Ελλήνων καταθετών, ανέφερε ότι «από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες, αφού πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Από εκεί αναλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου 10 ημέρες έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματης ενημέρωσης μεταξύ 84 χωρών, εμπλουτίζοντας ουσιαστικά το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών για όσους φορολογουμένους βρίσκονται σε λίστες του εξωτερικού.

Ο κ. Αλεξιάδης, μάλιστα, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,7 Fm» υπογράμμισε με νόημα ότι «θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος ούτε ο κ. Πιτσιλής, ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες».

Όσον αφορά δε τη νέα λίστα Μπόγιαρνς και το ποιες θα είναι στο εξής οι ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι «το υπουργείο στηρίζει κάθε στάδιο ελέγχου, η λίστα θα συσχετιστεί με τις άλλες λίστες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου. Μετά την ολοκλήρωση θα καλέσουμε τους φορολογουμένους».

Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε πάντως ότι όσοι έχουν φορολογηθεί για τον πλούτο τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αλλά όσοι κατά τον έλεγχο αποδειχτεί πως δεν έχουν φορολογηθεί για εισοδήματα, ακίνητα κ.λπ., θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ενώ τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει ακόμη και φυλάκιση.

«Τρέχει» ο έλεγχος της υπερλίστας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με τους ανωτέρω ελέγχους και τις διασταυρώσεις των νέων καταλόγων με τους ήδη υπάρχοντες, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και στο «ξεσκόνισμα» της νέας υπερλίστας με τα 1.207.047 ονόματα φορολογουμένων, που ήδη περιλαμβάνονται σε όλες τις λίστες με υπόπτους για φοροδιαφυγή, όπως η λίστα Λαγκάρντ κ.ά., επιχειρώντας να εντοπίσουν πρωτίστως τις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το υπουργείο είχε προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των καταλόγων που περιλαμβάνουν «ύποπτα» ΑΦΜ, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση του ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με βάση την εν λόγω λίστα θα δρομολογούνται στο εξής οι έλεγχοι και στα συγκεκριμένα ονόματα που περιλαμβάνει θα δοθεί άμεση προτεραιότητα από τους ελεγκτές, οι οποίοι έχουν «πλούσιο» υλικό, αφού ο συγκεκριμένος κατάλογος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

* όσους φορολογούμενους διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο,

* τα 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη,

* τους καταθέτες που το διάστημα από το 2000 έως το 2012 είχαν συναλλαγές ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ ή 300.000 ευρώ, σε μια μάλιστα χρήση,

* τους διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο ΕΣΥ κ.ά.

Είναι εξάλλου αξιοσημείωτο ότι από το έτος 2013, όπως προκύπτει από τον απολογισμό δράσης του ΣΔΟΕ, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε τρία πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και σε ένα πρόσωπο συσχετιζόμενο, το 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε σαράντα εννέα πρόσωπα της λίστας και σε τέσσερα συσχετιζόμενα και το 2015 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε εκατόν δέκα έξι πρόσωπα της λίστας και τρία πρόσωπα συσχετιζόμενα.

Από τους ελέγχους αυτούς, το 2014 βεβαιώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 26.620.923,80 ευρώ, ενώ το έτος 2015 178.313.978,08 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το 2015 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 24.273 ελέγχους και εντόπισε 10.469 παραβάτες, ενώ έβαλε στο «μικροσκόπιο» 27.041 νέες υποθέσεις.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο το ΣΔΟΕ δέχθηκε 12.716 καταγγελίες για φοροδιαφυγή, από τις οποίες οι 3.681 μέσω ταχυδρομείου, οι 2.827 μέσω e-mail, οι 5.810 τηλεφωνικά και 398 υποβλήθηκαν με φυσική παρουσία.

Πηγή: Ναυτεμπορική