Φόρος τιμής στα 150 θύματα της Germanwings

Η Γερμανία παρευρίσκεται ενωμένη σήμερα μαζί με τον πρόεδρό της Χοακίμ Γκάουκ και την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στον καθεδρικό ναό της Κολονίας για να αποτίσει φόρο τιμής στους 150 νεκρούς της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις.

 

Ενώ οι σημαίες είναι μεσίστιες σε όλη τη χώρα, μια οικουμενική επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί στον μεγαλύτερο γοτθικό ναό της βόρειας Ευρώπης, ένα εμβληματικό μνημείο της Γερμανίας που διασώθηκε από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Από χθες, ανάβουν 150 λευκά κεριά τοποθετημένα σε σειρές πάνω στα ξύλινα σκαλοπάτια της χορωδίας, ενώ έξω, στην πύλη, μια τεράστια λευκή σημαία με μαύρο σταυρό κυματίζει.

 

Περίπου 1.400 προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους 500 συγγενείς των θυμάτων, αναμένεται να παραστούν στην εθνική τελετή πένθους, που θα αναμεταδοθεί απευθείας από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την τραγωδία. Ο καθένας θα μπορεί να αφήνει λουλούδια και κεριά περιμετρικά του καθεδρικού ναού και μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται πολύ κοντά, όπου έχουν τοποθετηθεί οθόνες για την αναμετάδοση στον υπαίθριο χώρο.

 

Ο πρόεδρος Χοακίμ Γκάουκ, πρώην λουθηρανός πάστορας, αναμένεται να πάρει τον λόγο. Οι πρόεδροι της κάτω και της άνω βουλής του κοινοβουλίου θα είναι επίσης παρόντες. Η Ισπανία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ και η Γαλλία από τον υφυπουργό Μεταφορών Αλέν Βινταλίς.

 

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι αναμένονται επίσης, σύμφωνα με τη Γερμανική Επισκοπική Διάσκεψη που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης.

 

Στις 24 Μαρτίου, ένα Airbus Α320 της εταιρίας Germanwings που πραγματοποιούσε την πτήση από τη Βαρκελόνη στο Ντίσελντορφ συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι, εκ των οποίων 72 Γερμανοί και 50 Ισπανοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο γερμανός συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς που είχε ψυχιατρικά προβλήματα ήταν αυτός που έριξε το αεροπλάνο στα βουνά.

 

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Lufthansa Κάρστεν Σποχρ όπως και ο ομόλογός του της θυγατρικής της χαμηλού κόστους Germanwings θα παραστούν επίσης στην τελετή.

 

Η αεροπορική καταστροφή συγκλόνισε την υφήλιο, με την Ισπανία, τη Γαλλία να έχουν βυθιστεί στο πένθος, μαζί με τη Γερμανία που θρηνεί και για τον θάνατο 16 μαθητών λυκείου και των δύο καθηγητών τους από τη μικρή δυτική πόλη Χάλτερν αμ Ζε ενώ επέστρεφαν από εκπαιδευτικό ταξίδι.

 

Αριστούργημα γοτθικής τέχνης ο καθεδρικός ναός της Κολονίας, η κατασκευή του οποίου διήρκησε έξι αιώνες (από το 1248 έως το 1880) ανακηρύχθηκε το 1996 από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, πριν περιληφθεί το 2004 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Συγκαταλέγεται στα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών κάθε χρόνο στη Γερμανία.