Φωτιά τα εκκαθαριστικά για 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους

Δεν έχει τέλος η φοροκαταιγίδα για τους Έλληνες φορολογούμενους. Οι φόροι αυξάνονται και πάλι με απαίτηση των δανειστών. 

Με τους δανειστές να προβλέπουν ότι το φετινό έλλειμμα θα φτάσει τα 3,5 οι απαιτήσεις για την αύξηση των εσόδων γίνονται ασφυκτικές. Το κουαρτέτο των δανειστών απαιτεί η κυβέρνηση να βαδίσει στα… σίγουρα με εξασφάλιση των εσόδων από μισθωτούς και συνταξιούχους που θα κληθούν για ακόμη μια φορά να πληρώσουν τη… νύφη.

Η απαίτηση των δανειστών είναι να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%, κάτι που θα σημάνει σοβαρή επιβάρυνση για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως για ανθρώπους που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έσοδα μερικών εκατοντάδων ευρώ το μήνα.

Παράλληλα οι δανειστές ζητούν να αυξηθεί και η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 το χρόνο από το 4% στο 6%.

Μάλιστα για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται να αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε μερικές ημέρες πριν στις 15 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή ως μέρος των προαπαιτούμενων

Το απίστευτο είναι ότι ενώ πλήττονται τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα έρχεται μείωση του φόρου από το 8% στο 6% για τους μόλις 230 φορολογούμενους που συγκεντρώνουν πλούτο στη χώρα μας με εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ και μάλιστα την ώρα που αυξάνεται η φορολόγηση όσων έχουν μισθό μόνο 500 ευρώ το μήνα.

Ουσιαστικά το νέο κύμα των φορολογικών βαρών αναμένεται να πλήξει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τη μείωση στο αφορολόγητο όρθιο του ΕΝΦΙΑ κάτω από τις 300.000 ευρώ, στις 250.000 όπως λένε οι πληροφορίες, τότε τα φορολογικά βάρη για τη μέση ελληνική οικογένεια θα αυξηθούν κατά πολύ καθώς παράλληλα υπάρξει αύξηση των συντελεστών του ή αλλαγές στους συντελεστές για τις κατοικίες που έχουν χαμηλή αντικειμενική αξία και κυμαίνονται σήμερα από 2 έως 2,9 ευρώ/τ.μ., με ταυτόχρονη όμως αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ και σήμερα υπολογίζονται με συντελεστές 6 έως 13 ευρώ/τ.μ. Ο φόρος των ακινήτων όλα δείχνουν ότι θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις. 

Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν εφέτος μέσα σε λιγότερο από έξη μήνες 8 δισ ευρώ σε φόρους κάθε είδους. Τρία δισ ευρώ θα πληρώσουμε φέτος μόνο μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Ήδη υπολογίζονται σε 1.246.000 οι φορολογούμενοι έχουν πάρει ήδη ειδοποίηση για πληρωμή επιπλέον φόρου. Ενώ συνολικά μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, αν υπολογίσει κανείς και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας οι φόροι που θα πληρωθούν ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.