Φουρτούνες για το καταφύγιο σκαφών

Θύελλα αντιδράσεων από μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης προκαλεί η απόφαση της τέως υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη να παραχωρήσει στον Ναυτικό Όμιλο Ανοιχτής Θάλασσας τη δυνατότητα να κατασκευάσει καταφύγιο τουριστικών σκαφών στην περιοχή του Ποσειδωνίου.

 

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για «μία απόφαση που βγήκε νύχτα», καθώς υπογράφτηκε από την τέως υπουργό την παραμονή των Χριστουγέννων και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το ζήτημα ανέδειξε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλης Κωνσταντινίδης, μιλώντας για μια «σκανδαλώδη παραχώρηση». Ο κ. Κωνσταντινίδης κάλεσε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ανακοπούν τα σχέδια για την παραχώρηση του παραλιακού φιλέτου σε έναν ιδιώτη.

Μπλόκο από τον δήμο

 

Απαντώντας στην πρόκληση που δέχθηκε από τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι κατά καμία έννοια ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα επιτρέψει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία καταφυγίου σκαφών στην περιοχή του Ποσειδωνίου να υλοποιηθεί από ιδιώτη.

Ο ίδιος, εξάλλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο δήμος Θεσσαλονίκης να καταθέσει ένσταση κατά της επίμαχης υπουργικής απόφασης, ώστε να ανακόψει τα σχέδια αυτά. «Έχουμε προθεσμία να καταθέσουμε ένσταση μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό, αφού, όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, εάν μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών δεν υπογραφεί σχετική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ναυταθλητικού Ομίλου Ανοικτής Θάλασσας, το θέμα θα αναπεμφθεί στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων», εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς σημείωσε με νόημα ότι απαιτούνται τελείως διαφορετικοί χειρισμοί σε θέματα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας. «Από τα σχέδια για τη δημιουργία μαρίνων ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Παππάς.

Για το θέμα της δημιουργίας καταφυγίου σκαφών στην περιοχή του Ποσειδωνίου ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Θανάσης Παππάς αναμένεται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να έχουν συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυταθλητικών ομίλων της πόλης.

Για εκατό σκάφη

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην απόφαση που φέρει την υπογραφή της Όλγας Κεφαλογιάννη, στην περιοχή του Ποσειδωνίου σχεδιάζεται από πλευράς Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θάλασσας η δημιουργία ενός καταφυγίου τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας εκατό θέσεων. Μάλιστα, η παραχώρηση της χρήσης και της εκμετάλλευσης του καταφυγίου στον Ναυτικό Όμιλο Ανοικτής Θάλασσας θα έχει διάρκεια τριάντα τριών ετών.

Στα λιμενικά έργα που θα προωθηθούν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή σταθερού προσήνεμου μόλου μήκους 150 μέτρων, η τοποθέτηση πλωτού κυματοθραύστη μήκους 100 μέτρων, η κατασκευή μόνιμου αγκυροβολίου, αλλά και η τοποθέτηση πλωτού προβλήτα, πλωτής ράμπας για την ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών, αλλά και πλωτής εξέδρας για την προσωρινή προσόρμιση των σκαφών. Στη χερσαία ζώνη προβλέπεται να διαμορφωθούν ένα υπόστεγο για τη φύλαξη των σκαφών και ένα κτίριο 250 τ.μ. με χρήση αποδυτηρίων.

Χωρίς διαγωνισμό

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην περιοχή του Ποσειδωνίου ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν για πρώτη φορά έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θάλασσας.
Την περίοδο εκείνη είχε αντιδράσει σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ο τότε αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που ακολουθούνταν. Εξάλλου, ο κ. Κουράκης είχε επισημάνει ότι και ο ίδιος ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν σε μελέτες για τη δημιουργία μαρίνων στην παραλιακή ζώνη.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία