Φόβοι εξαγωγέων ότι το λουκέτο στη Hellenic Steel δεν θα είναι το τελευταίο

Φόβους ότι το πρόσφατο “λουκέτο” στη χαλυβουργία Hellenic Steel, στη Θεσσαλονίκη, δεν θα είναι το τελευταίο, αν δεν αλλάξει άμεσα το “ασφυκτικό” -όπως το χαρακτηρίζει- περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

 

Όπως υποστηρίζει, λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας στο εσωτερικό της χώρας, της παντελούς έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού λειτουργικού κόστους των παραγωγικών επιχειρήσεων (π.χ., ενεργειακό και μη μισθολογικό), οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν ομαλά, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει ένα μεγάλο μέρος αδρανούς παραγωγικής δυναμικότητας είτε σε πολλές περιπτώσεις να οδηγείται η εταιρεία σε πλήρη αναστολή λειτουργιών ή και λουκέτο.

“Τελευταίο θύμα της παραπάνω κατάστασης ήταν η χαλυβουργία ‘Ηellenic Steel’, μέλος του ΣΕΒΕ […]. Αναμφίβολα, η κατάσταση αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών λειτούργησε καταλυτικά στο κλείσιμο της χαλυβουργίας, καθώς καμία από τις επαφές για την εξεύρεση επενδυτών, που είχαν γίνει στο προηγούμενο διάστημα, δεν απέδωσε και δεν υπάρχουν προοπτικές για να αποδώσει. Η ‘Hellenic Steel’ δεν ήταν το πρώτο λουκέτο […] και αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση δεν θα είναι και το τελευταίο” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Κατά τον ΣΕΒΕ, οι διαπραγματευτικές διαδικασίες της κυβέρνησης θα πρέπει να επιταχυνθούν δραστικά για να διασφαλισθεί το συντομότερο ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Ο ΣΕΒΕ σημειώνει ακόμη ότι η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στερεύει ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ανταγωνίστριες επιχειρήσεις από ξένες χώρες ενισχύονται. Ως αποτέλεσμα, το χάσμα στις εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών Ελλάδας και ευρωζώνης παραμένει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο πρώτο φετινό τρίμηνο οι εξαγωγές αγαθών των χωρών της ευρωζώνης ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3%, έναντι οριακής αύξησης 1% πέρυσι. Στο ίδιο διάστημα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2%.