Φόβοι για «Υπατία Νο 2» στο Σύνταγμα

Καταγγελίες για υποκίνηση νέας… «Υπατίας» διατυπώνουν πλέον κυβερνητικά στελέχη με αφορμή τη συνέχιση της διαμαρτυρίας των προσφύγων από τη Συρία στην Πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι διεκδικούν από το ελληνικό κράτος την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να μεταβούν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

 

Τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι κινήσεις και πρόσωπα που υποστήριξαν τους μετανάστες στο κτίριο της «Υπατίας» το 2011 συμβουλεύουν σήμερα και τους πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Πλατεία Συντάγματος, οδηγώντας σε αδιέξοδο την επικοινωνία τους με τις ελληνικές αρχές.

 

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Ευ. Συρίγος μιλώντας στο «Εθνος» κατήγγειλε ότι «οι ίδιες ομάδες που οδήγησαν τους μετανάστες στην “Υπατία” το 2011 προσπαθούν και τώρα να καθοδηγήσουν τους Σύρους στην Πλατεία Συντάγματος».

 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος σε δηλώσεις του στο «Εθνος» σημειώνει ότι το υπουργείο με ανακοίνωσή του έχει καταστήσει σαφές στους πρόσφυγες που έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να έρθουν στην Ελλάδα ότι «δεν είναι δυνατό να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα από τη στιγμή που αρνούνται να υποβάλουν αίτηση για παροχή ασύλου. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες πολέμου καθώς απαιτείται να υποβάλουν πρώτα αίτηση για άσυλο, κάτι που αρνούνται οι πρόσφυγες από τη Συρία. «Εάν έχουν συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού που έχουν κάνει αίτηση ή τους έχει χορηγηθεί άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορούν να μεταβούν σ’ αυτές. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Θα πάρουν τότε ταξιδιωτικά έγγραφα και μάλιστα μέσα σε 15-20 μέρες. Κάποιοι τους παραπληροφορούν συστηματικά πάνω σ’ αυτό το θέμα. Τους το λέμε από την πρώτη στιγμή να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Είναι περίπου 40 άτομα που έχουν στενούς συγγενείς από τους περίπου 80. Απλώς κάποιοι τους είπαν να πάνε στο Σύνταγμα και να επιμείνουν γι’ αυτά τα πράγματα. Ποιοι είναι αυτοί οι “κάποιοι”; Είναι οι ίδιοι που έκαναν την ιστορία της “Υπατίας” πριν από τρία χρόνια», επισήμανε χτες σε δηλώσεις του στον Βήμα FM ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Ευ. Συρίγος.

 

Οι καταγγελίες των κυβερνητικών στελεχών παραπέμπουν στο «Δίκτυο Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων», καθώς και στο «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» που δραστηριοποιήθηκαν το 2011 στην «Υπατία», αλλά και σε ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οπως αναφέρει ο κ. Συρίγος στο «Εθνος», τόσο ο ίδιος όσο και υπάλληλοι από την υπηρεσία ασύλου και αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν πάει στο Σύνταγμα και λένε στους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, διότι δεν υπάρχει άλλη νομική λύση. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει επίσης ότι η τακτική της άρνησης να υποβάλουν αίτηση ασύλου ρίχνει τους πρόσφυγες στην αγκαλιά παράνομων κυκλωμάτων που τους υπόσχονται ότι θα τους στείλουν παράνομα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους και να κινδυνεύσει η ζωή τους. «Να υποβάλουν αίτηση για άσυλο και όσοι δικαιούνται θα το λάβουν με ταχύτατες διαδικασίες», αναφέρει ο κ. Συρίγος.

 

ΑΣΥΛΟ: Το καθεστώς για τους πρόσφυγες πολέμου

 

Συνολικά 46.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν περάσει στην Ελλάδα από το 2012 που ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα.

 

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων επιζητούν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Σουηδία όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 20.000 συμπατριώτες τους οι οποίοι έλαβαν πολιτικό άσυλο.

 

Αλλωστε, η σουηδική κυβέρνηση τους παρέχει στέγαση και δυνατότητα να εργαστούν.

 

Επίσης στις πρώτες επιλογές των προσφύγων πολέμου από τη Συρία είναι η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Σχετικά με τους πρόσφυγες του Συντάγματος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται:

 

Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας με το καθεστώς της μη απέλασης που ισχύει για 6 μήνες.
Εάν κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο θα λάβουν απάντηση εντός 15 ημερών.
Οσοι λάβουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έχουν συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού σε άλλες χώρες της ΕΕ, μπορούν να ταξιδέψουν και να ζήσουν μαζί τους.

Εάν δεν έχουν συγγενείς και λάβουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μπορούν να ταξιδέψουν για τρεις μήνες το εξάμηνο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της «Υπατίας» και της διαμαρτυρίας των προσφύγων από τη Συρία, καθώς στην «Υπατία» οι ελληνικές αρχές δεν παραχωρούσαν άδεια παραμονής στους μετανάστες, ενώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία απόδοσης πολιτικού ασύλου.