Funds ή αλλιώς, «μπάτε σκύλοι αλέστε»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τέλος και για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης όσον αφορά στα κριτήρια και στους όρους που θα ισχύουν για το ποια funds θα εισέλθουν στην Ελλάδα για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και να αρπάξουν τις κύριες κατοικίες των δανειοληπτών. Η κυβέρνηση υποχώρησε – και πάλι – αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών και των distress funds, που μυρίστηκαν φρέσκο κρέας στην Ελλάδα και – ακριβώς όπως οι γύπες – έκαναν κύκλους πάνω από πάνω της περιμένοντας πότε θα παραδώσει το πνεύμα για να χιμήξουν και να την κατασπαράξουν ανενόχλητα. Το μόνο που δεν ήθελαν ήταν να βρεθεί κανένας μπροστά τους που θα τους εμπόδιζε να φτάσουν στο σκοπό τους. Και το πέτυχαν. Όχι. Δεν έδωσαν κάποια ανηλεή μάχη με την ελληνική κυβέρνηση που προσπαθούσε να σώσει τη κύρια κατοικία των δανειοληπτών. Απλά το ζήτησαν. Και η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό ακριβώς που της είπαν. Έτσι κι αλλιώς, αν ένα πράγμα έχουν αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες, είναι ότι ξέρουν πάρα πολύ καλά να υπακούουν σε εντολές.

Έτσι λοιπόν, η εγκατάσταση όλων απάντων των distress funds στην Ελλάδα, δεν εξαρτάται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση και όποιους περιορισμούς και όρους μπορεί να είχε θέσει αυτή, όπως εσφαλμένα πίστευαν οι Έλληνες δανειολήπτες ότι θα έπραττε, αλλά από τη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των funds. Σ’ αυτά επαφίεται η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Και μάλιστα, μέσω της ίδρυσης υποκαταστημάτων τους στη χώρα μας. Δεν είναι δηλαδή περαστικοί οι γύπες των distress funds από τη χώρα, αλλά έρχονται να εγκατασταθούν μόνιμα, με όλη τους την άνεση, για όσο χρονικό διάστημα το επιθυμούν.

Αυτό φυσικά δεν γίνεται με το «έτσι θέλω». Όχι! Το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας φρόντισε να τους παρέχει όλα τα αναγκαία νομικά εφόδια που χρειάζονται για να στρογγυλοκαθίσουν άνετα στη χώρα μας και να μην έχουν ενοχλήσεις από κανέναν. Αυτή δε η ρύθμιση για τα υποκαταστήματα, όπως διαβάζουμε, είναι μία μόνο από τις συνολικά 11 νομοτεχνικές αλλαγές του υπουργείου Οικονομίας που περιλήφθηκαν στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε το βράδυ της Κυριακής από τη Βουλή και αφορούν τα εξυπηρετούμενα και μη δάνεια.

Έτσι λοιπόν, με τις ευλογίες, το καλωσόρισμα και τα κόκκινα χαλιά της ελληνικής κυβέρνησης, στην παράγραφο 1 του άρθρου 70, μετά από τη φράση «σε εταιρείες που έχουν έδρα σε τρίτες χώρες» γι αυτές που δικαιούνται να πάρουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, προστίθεται η φράση «που σύμφωνα με το καταστατικό τους μπορούν να προβαίνουν σε απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις». Και μετά από τη φράση «υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της ενωσιακής νομοθεσίας», προστίθεται πολύ βολικά για τα funds η φράση «οι οποίες έχουν την διακριτική ευχέρεια να εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος».

Αλλά δεν έμεινε μόνο σ’αυτά η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας. Πρόσθεσε κι άλλη αλλαγή, η οποία προβλέπει πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει περιθώριο δύο μηνών, αντί 20 ημερών που προέβλεπε ο νόμος του 2015, για να χορηγήσει την άδεια προς τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) και στις Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ), από την υποβολή της σχετική αίτησης. Για να έχουν δηλαδή τα distress funds όλη τους την άνεση να προετοιμαστούν. Μην τους αγχώνουμε κιόλας.

Αντίστοιχα σε περίπτωση που η αίτηση είναι ελλιπής αυξάνεται ο χρόνος στους 2 μήνες από 20 ημέρες που προέβλεπε ο νομοθέτης το 2015, από την υποβολή των επιπρόσθετων πληροφοριών, στοιχείων ή εγγράφων που απαιτούνται.

Επίσης με τις νομοπαρασκευαστικές αλλαγές που επήλθαν, ορίσθηκε πως θα καταβάλλονται μόνο πάγια τέλη 2.500 ευρώ, αποκλειόμενης οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης αμοιβής ή τέλους γα κάθε καταχώρηση ή εγγραφή σε οποιοδήποτε δημόσιο βιβλίο ή μητρώο που τηρείται σε υποθηκοφυλακείο, ενεχυροφυλακείο ή κτηματολόγιο, για τη διαχείριση και μεταβίβαση απαιτήσεων.

Όλα καλά, καθαρά και – πρωτίστως – νόμιμα. Αυτό ήθελαν, αυτό πέτυχαν οι δανειστές και τα distress funds. Αυτό απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση, αυτό πήραν. Πλήρη απελευθέρωση σε όλους τους γύπες του κόσμου, να έρθουν στην Ελλάδα και να αρπάξουν τα σπίτια των αδύναμων Ελλήνων δανειοληπτών. Αν υπήρχε μέχρι τώρα έστω και ένας άνθρωπος στην Ελλάδα που να πίστευε ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, ήρθαν στην εξουσία για να σώσουν τους Έλληνες, τους δανειολήπτες, τους βιοπαλαιστές, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτούς που αγωνίζονται να βγάλουν τη μέρα και να έχουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι για τα παιδιά τους, αυτούς που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους και να μην βρεθούν με τις οικογένειές τους στο δρόμο, είναι σίγουρο ότι πλέον δεν έχει απομείνει κανένας.