Γ. Αμανατίδης: Καταλυτική η επίσκεψη Ομπάμα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/BOLARI TATIANA

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/BOLARI TATIANA

«Καθοριστική και καταλυτική» χαρακτήρισε την επίσκεψη Ομπάμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Η στήριξη η οποία δίδεται ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση και πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα, γιατί είναι το κατάλληλο timing για την απομείωση του χρέους και το άνοιγμα της συζήτησης μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος, πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για έξοδο από την κρίση (…) » ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εκτίμησε μάλιστα ότι «τα ζητήματα ασφάλειας και το πώς πορεύεται η ΕΕ θα είναι πάντοτε στο επίκεντρο, ανεξάρτητα από την αλλαγή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ομπάμα τη λιτότητα, ο κ. Αμανατίδης σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που πρέπει μέσα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την απομείωση του χρέους, να δοθεί το σήμα, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν και η χαλάρωση των capital controls και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το ισχυρό μήνυμα της ανάπτυξης και ευημερίας. Λιτότητα τέλος για τη χώρα, δόθηκε με τον πιο έντονο και καθοριστικό τρόπο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «θα κλείσει η β’ αξιολόγηση, καθώς ήδη γίνονται οι συζητήσεις, έχει μπει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, δηλαδή το πώς θα πάνε μέρα με τη μέρα, έτσι ώστε να έχουμε την πρώτη έκθεση στις 28 Νοεμβρίου, πράγμα που θα επιτρέψει να υπάρξει στις 5 Δεκεμβρίου το Eurogroup, όπου θα μιλήσουν και για το μεσοπρόθεσμο χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και η έκθεση από το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα, ή όχι, του χρέους και τι μέτρα πρέπει να παρθούν». «Γίνεται μία συζήτηση για μετά το 2018 ουσιαστικά. Πιστεύω ότι θα ανακοινωθούν και τα βραχυχρόνια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» πρόσθεσε.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «η ΝΔ να συστρατευτεί στην προσπάθεια αυτή που γίνεται για το χρέος (…)».