Γ. Γεννηματάς: Μηνυτήρια αναφορά για ελλείψεις προσωπικού

Στην… εντατική παραμένει η Α’ παιδοχειρουργική κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ και μία ειδικευόμενη καλούνται να συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις ανθρώπινες δυνατότητές τους και να πραγματοποιούν 10 γενικές εφημερίες το μήνα που αφορούν σε κάλυψη περιστατικών απ’ όλη την Μακεδονία.

 

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, παρά τις αλλεπάλληλες και προς όλες τις κατευθύνσεις εκκλήσεις τους δεν έγινε καμία ενέργεια από την ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας για στελέχωση της κλινικής, ώστε με ασφάλεια να αντεπεξέρχεται στις απαιτούμενες γενικές και εσωτερικές εφημερίες, τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία. Επιπλέον, δεν έγινε ούτε καν μείωση του αριθμού των εφημεριών της κλινικής μέχρι να στελεχωθεί.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης(ΕΝΙΘ) αναμένεται να καταθέσει εντός των ημερών μηνυτήρια αναφορά για τις επικίνδυνες εφημερίες που γίνονται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ ήδη έχει ενημερώσει προφορικά την προϊσταμένη της Εισαγγελίας.
“Αυτό που μας ανησυχεί είναι η επικινδυνότητα της κατάστασης και όχι η υπερεργασία και μάλιστα απλήρωτη των γιατρών της κλινικής. Στη γενική εφημερία υπάρχουν ένας ειδικός γιατρός και μία ειδικευόμενη και σε περίπτωση που μπουν στο χειρουργείο, ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία μένει χωρίς παιδοχειρουργό. Οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να κάνουν 8-10 εφημερίες το μήνα, παρά τα όσα προβλέπονται από την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ωράριο εργασίας, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης και προσθέτει ότι “οι γιατροί εργάζονται 32 ώρες συνεχόμενες, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους μικρούς ασθενείς. Για κάθε ασθενή, πόσω μάλλον για παιδιά, ο γιατρός χρειάζεται να έχει καθαρό μυαλό, διότι παίρνει αποφάσεις για την υγεία, αλλά ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς”.

Ζητείται ενίσχυση

Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη, η ΕΝΙΘ ζητεί την ενίσχυση της παιδοχειρουργικής κλινικής με ιατρικό προσωπικό. Άλλωστε, οι ίδιοι οι γιατροί, στην τελευταία επιστολή τους προς τον διοικητή των νοσοκομείων “Γ. Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος”, τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, την οποία κοινοποίησαν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και το υπουργείο Υγείας, πρότειναν ως άμεσες λύσεις τη μετακίνηση παιδοχειρουργών από το ΠΕΔΥ και την πρόσληψη δύο επικουρικών γιατρών με επείγουσα διαδικασία. Στην ίδια επιστολή, οι γιατροί της κλινικής είχαν επισυνάψει την αλληλογραφία και την απόφαση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η κλινική είναι αναγνωρισμένη ως κατάλληλη για την άσκηση τεσσάρων γιατρών στην ειδικότητα της Χειρουργικής για δύο χρόνια και ζητούσαν την άμεση ενεργοποίηση των θέσεων αυτών. “Παρακαλούμε για ακόμη μία φορά για τις άμεσες ενέργειές σας και σας καθιστούμε υπεύθυνους για κάθε πιθανό ιατρικό λάθος λόγω εξουθένωσης του προσωπικού”, κατέληγε η επιστολή των γιατρών.

Ανάλογο πρόβλημα, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, αντιμετωπίζουν και οι γιατροί της Παιδιατρικής κλινικής, οι οποίοι αποφάσισαν να μην πραγματοποιούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Η ΕΝΙΘ ζητεί την ισχύ του ελάχιστου αριθμού εφημεριών (3-4) της Α΄ παιδοχειρουργικής κλινικής ΑΠΘ και της παιδιατρικής κλινικής του “Γ. Γεννηματάς” μέχρι να στελεχωθούν.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία