Γκ.Ιβάνοφ: «Η Ελλάδα βάζει εμπόδια στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Τη λύπη του, για το γεγονός ότι από το 2005 που η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει βρει μέχρι σήμερα τρόπο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας.

Ο κ.Ιβάνοφ σημείωσε ότι η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και στόχο και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «Ελλάδα προσκομίζει εμπόδια προς την κατεύθυνση αυτή». 

«Ξέρουμε πόσο επιζήμιες και ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις παρεμποδίσεις της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι παρεμποδίσεις προκαλούν απογοήτευση στη μακεδονική κοινωνία, αστάθεια στον πολιτικό βίο και εντάσεις στις διεθνοτικές σχέσεις», είπε ο κ.Ιβάνοφ.

«Η επίσημη Αθήνα μπορεί να επιβραδύνει την πορεία μας προς τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν μπορεί να μάς παρεμποδίσει να έχουμε τις ευρωπαϊκές αξίες, πρότυπα και κριτήρια. Αυτά δηλαδή που αποτελούν στόχο της ευρωπαϊκής μας πορείας: Να φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία. Αποτελεί υποχρέωσή μας να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να επιτύχουμε να πρότυπα και τις αρχές, να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για το καλό των πολιτών της Μακεδονίας», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Στην ετήσια αυτή ομιλία του κ.Ιβάνοφ στη Βουλή της ΠΓΔΜ παρέστησαν μόνον οι βουλευτές του συνασπισμού του οποίου ηγείται το κυβερνών VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και ορισμένοι από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, ενώ δεν παρέστησαν, τόσο οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, όσο και οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών (βουλευτικών και προεδρικών) που διεξήχθησαν τον Απρίλιο και απέχει από τη Βουλή, ενώ το DUI δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του κ.Ιβάνοφ, καθώς θεωρεί ότι αυτός στα 5,5 χρόνια που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της ΠΓΔΜ δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της χώρας.

Ο κ.Ιβάνοφ, στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τη λύπη του για τα άδεια βουλευτικά έδρανα και επισήμανε ότι η αποχή από τη Βουλή υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τον πολιτικό διάλογο στη χώρα.

Ο κ. Ιβάνοφ εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της ΠΓΔΜ το 2009 και επανεξελέγη στο αξίωμα αυτό στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014, με την υποστήριξη του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.