Γ. Κατρούγκαλος: Δεν είναι προς όφελος των αγροτών να παραμείνει η κατάσταση ως έχει

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση και καταλήστευση των αποθεματικών.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθείται, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα κινούμενη με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους και την ισονομία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών, και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, τόνισε ότι το παλιο πολιτικό σύστημα δεν ήθελε ίδιους τους αγρότες με τους άλλους πολίτες.

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας» για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει, σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες, που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο.

Εμείς θέλουμε να τον διατηρήσουμε τον ΟΓΑ, είπε και σημείωσε ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι όπως είναι τώρα.

Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.

Τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας, θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» επισήμανε ότι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση.

Ανέφερε ακόμη ότι εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο, ενώ διαβεβαώσε πως δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση.

Διευκρίνισε ότι παραμετρικές αλλαγές, όπως διορθώσεις ακροτήτων ή αλλαγές που δεν αφορούν την ουσία, μπορούμε να τις δούμε. Για να τις κάνουμε είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη.

Β. Αποστόλου: Αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες «να δουν την επόμενη ημέρα».

«Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες

Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες» και συμπληρώνοντας ότι το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό.