Γ. Παπανδρέου: Δεν ήξερα το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής

“Ουσιαστικά πήγα στις Κάννες μόνο με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είχα ήδη ανατραπεί”, τονίζει στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιώργος Παπανδρέου.

Επισημαίνει ότι ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόταση για δημοψήφισμα έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ως “λυτρωτική”, την επομένη ξεκίνησαν οι ανεξαρτητοποιήσεις ή οι απειλές για ανεξαρτητοποίηση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις πώς γνώριζε ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας, πριν τις εκλογές του 2009, καθώς τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, επισήμανε ότι “ούτε καν ο κ. Προβόπουλος δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής που πραγματοποιούνταν!”

“Μάς είχε πει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το έλλειμμα στο τέλος του 2009 μπορεί να έφτανε σε διψήφιο νούμερο, δηλαδή 10%. Μακάρι να ήταν τόσο, με  το συμμάζεμα της σπατάλης που ξεκινήσαμε άμεσα θα ήταν ελεγχόμενο. Όμως ήταν κοντά 14 δισ. ευρώ παραπάνω!” υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

 

Μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος μίλησε για έλλειμμα 12,5% επισήμανε.

Όσον αφορά τα οικονομικά ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι “δεν με κρατάει κανείς. Και ξέρετε κάτι: Να γίνει τώρα ξανά κοινός έλεγχος στα οικονομικά όλων των κομμάτων από το 2000 και μέχρι σήμερα για να δούμε πότε και ποιοι επιχείρησαν να βάλουν μία τάξη στα οικονομικά τους”.

“Καταφέραμε το 2010 να έχει το ΠΑΣΟΚ λιγότερα χρέη από τη ΝΔ παρά το γεγονός ότι όλη την περίοδο 2004-2009 το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε λιγότερα χρήματα από τη ΝΔ ως δεύτερο κόμμα” προσθέτει.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι το ΚΙΔΗΣΟ επιδιώκει συνεργασίες μόνο με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Αυτό μας επιβάλλει μια αδήριτη ανάγκη για προοδευτικές και δημοκρατικές για μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό θα επιμείνουμε να κάνουμε κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών” τονίζει.